Горещи (топлещи) пчели или как пчелите контролират температурата в гнездото

Попаднах на видео, в което с инфрачервена камера се извършва наблюдение на пчелно семейство. Темата е температурата на пчелното гнездо. Как пчелите успяват да поддържат постоянна температура, как използват топлината и какви качества изгражда топлината в младите пчели.
Видеото е и описанието са на немски, но кадрите са достатъчно нагледни. Преразказала съм по-голямата част от чутото и текста под видеото.
Пчелите живеят в перфектно организирани колонии, състоящи се от десетки хиляди животни. Те общуват помежду си и полагат грижи за поколението си.  Пчелите успяват да поддържат постоянна температура от точно 36 градуса по Целзий в гнездото си. Проф. Юрген Тауц  от университета във Вюрцбург споделя, че пчелите поддържат температурата с изключителна точност. Той предполага, че пчелите регулират температурата съвсем целенасочено. С използването на ултравиолетова камера учените са открили т. н. горещи пчели. Те са в състояние да загряват тялото си до 43 градуса и по този начин целенасочено управляват температурата на пилото в гнездото. Според изследователите те постигат това като трептят много силно с мускулатурата на крилата, но без да движат крилата си.

С помощта на инфрачервената камара учените са установили и защо майката не снася яйца във всяка клетка, а оставя празни места. Оказва се, че тези празни клетки  се използват от горещите пчелите за да затоплят пилото в съседните клетки.Те се вмъкват в тях и отдавайки топлината от тялото си оказват топлинно въздействие върху пилото в околните клетки. В резултат на това целенасочено загряване на една част от пилото,  те един вид "изпичат" в поколението си качествата, които ще им бъдат необходими след излюпване и определят още в зародиш дейностите, които те ще изпълняват в гнездото. Чрез наблюдение на новоизлюпените пчели (с помощта на микро предаватели) учените от университета на Вюрцбург са установили, че отгледаните в по-студени условия пчели са по жизнеспособни и работят по-често в гнездото, а по "топло" отгледаните са по-комуникативни и по-интелигентни.


А оригиналът може да се види, чуе и прочете тук:
http://www.wdr.de/tv/quarks/sendungsbeitraege/2011/0920/003_unsichtbar.jsp


Затоплянето на гнездото става и чрез притискане на гърдите на силно загрятите пчели към капачетата на покритото пило. При това загряване е измерена разлика от около 3,2 градуса между темепратурата на пряко затопляното пило и това, което не е в непосредствена близост. Пчелата, която отдава топлината отпуска антените си спокойно въху капачетата на пилото или ги движи бавно наляво-надясно, като по този начин най-вероятно събира информация за състоянието на пилото.

Снимките  и описаните по-горе изводи са на зооложката г-жа Brigitte Bujok, която е част от екипа на проф. Таутц. (Heiße Bienen sorgen im Stock für Nestwärme)
Първата снимка показва пчела, която е долепила гърдите си към участък със запечатано пило, а антените и са отпуснати върху капачетата, а на втората се вижда същия участък, заснет с инфрачервена камера - топлият отпечатък от гърдите на пчелата е ясно видим, а отчетената температурна разлика със съседното пило е 2,6 градуса по Целзий.

Темата за горещите пчели се третира и тук:

Bee Vision and Heater Bees from B Bee on Vimeo.

Основният извод е, че чрез топлината пчелите не само успяват да отгледат пилото си, но и изграждат у младите пчели качествата, които след това са определящи за ролята им в семейството. Чрез контрола на топлината и целенасоченото й прилагане, пчелите регулират потомството си и се подготвят за различните сезонни изисквания.




Няма коментари: