Малината - едно от най-медоносните растения

"Един цвят от малина отделя за 24 часа средно 25 мг нектар с концентрация на захар от 30 до 60%, а понякога и повече от 70%. Малината е едно от най-медоносните растения. За сравнение един цвят от къпина отделя само 4 мг нектар със съдържание на захар 49%. Освен за нектар пчелите "посещават" тези два растителни вида и за събиране на цветен прашец."
http://agronet.bg/






"Малиновите храсти достигат до два метра височина, корените са плитко разположени и от тях израстват множество прави стебла. По тях растат тъмно червени шипове, чиято цел е да пазят плодовете от дивите животни. По време на цъфтежа малиновите стебла се покриват с малки бели цветчета, които отделят много нектар, предпочитан от пчелите."
Източник: Малини (http://www.bb-team.org)

"Мед от малини - Цветът му е светложълт. Сладък, хранителен и е един от най-приятните на вкус. Действа благоприятно на нервната и храносмилателна система."
Източник: http://kitchenbg.com/

Как се отглежда малината:
Размножаване: чрез издънки разделяне на корените.
Подходящи райони: Места с осигурена влажност (валежи или възможност за напояване)
Почва: влагозадържаща, богата на хранителни вещества.
Време на засаждане: есен.
Съкращаването на стъблото на новозасаденото растение e предпоставка за добро захващане
За любителски градини малиновите храсти е препоръчително да се засаждат покрай огради или в ъгли. Разстояние между редовете - 100-120 см, разстояние в реда - 50-60 см
Резитба: през пролетта всички изсъхнали двегодишни стъбла, както и младите слабо развити издънки се изрязват до дъно
Повече информация:


Няма коментари: