Пчелите в изкуството

https://pixabay.com/bg/
Не ми беше хрумвало, че може да има изкуство, посветено на пчелите и сътворено с помощта на пчелите. Но човешката изобретателност е необятнa. Още по-хубаво е, че има за цел да привлече вниманието върху пчелите и заплахата, надвиснала над тях. А също и над нас.
Случайно попаднах на тзои сайт www.thisiscolossal.com и реших да споделя откритото:
- разбира се на първо място в списъка са фотографиите с пчели, които наистина са широко разпространени. Сред тях се открояват тези на американския учен Sam Droege, чиито фотографии се отличават с голяма детайлност. И макар, че основната цел на това детайлното заснемане и събиране на отделните кадри, което е довело до крайния резулат, да е на първо място с научна цел, те имат и прекрасен художествен ефект. Снимките може да се видят тук, в албума на автора във Flickrкакто и на smithsonian.com).


Интересно решение и израз на гражданска позиция са произведенията на английския художник Louis Masai Michel, които красят редица сгради в Лондон и околността, а може да се видят и в Париж. Художникът се опитва да привлече вниманието върху синдрома на празния кошер и призовава да се вземат мерки за спасяване на пчелите. В същото време тези негови произведения са една много приятна изненада в един голям град. Повече по темата с много снимки може да се види тук, както и на сайта на художника.

По-екстравагантни са произведенията на други творци, които са постигнати в резултат на съвместната работа на човек и пчели. Такива са напр. скулптурите на канадската художничка Aganetha Dyck, които са обвити във восъчни пчелни килийки с разнообразна форма.

Можете да видите как творят гост-артистите на Dyck  в това видео:


А как ви изглежда това?

На същия принцип е създадена и невероятната фигура на човек "The Unbearable Lightness" с автор Tomáš Libertiny и колония от около 40,000 пчели.




Няма коментари: