Танцът на пчелите



Впечатляващо е как пчелите успяват да общуват помежду си и да споделят информация. При това те не просто съобразяват разстояние, посока, но и време и успяват изключително точно да предават данни. Спокойно можем да ги наречем суперкомпютри, макар че това едва ли е много правилно - все пак компютрите са създадени от човека.


Виждала съм танца на пчелите върху питата, но честно казано, никога не съм се замисляла какво точно означава,нито съм опитвала да го разгадая. Просто - начин на общуване. Но докато ровех из мрежата за книгата на проф. Тауц, (за която прочетох в един блог - http://thebeejournal.blogspot.com/ , но не намерих на български) попаднах на долния линк:
Тук чрез приятна анимация се онагледява и обяснява танца на пчелата-разузнавачка.
Има дори и игра за проверка на знанията. Забавно е.
http://www.planet-wissen.de/wissen_interaktiv/bienentanz.jsp
Кръгообразни движения, при които пчелата често сменя посоката означават, че пашата е на разстояние до 100 м. При тези движения, тя не указва точна посока, а само дава информация, че пашата е в непосредствена близост. Колкото по интензивен и дълъг е този танц, толкова по-добра е откритата паша. По време на танца тя дава на останалите пчели да опитат от донесения от нея нектар. Това е достатъчно да се ориентират  къде и какво да търсят.
Когато пашата е по-далече от 100 м, танцът на разузнавачката е значително по-сложен. Тя описва два полукръга, които са слепени по средата. Линията, която се образува между двата полукръга указва разстоянието и посоката спрямо слънцето.  Пчелата извършва своя своеобразен танц именно по тази линия. Колкото по-дълга е линията - толкова по-далече се намират медоносните растения. Скоростта, с която пчелата се отправя към един от двата полукръга, показва качеството на медоноса: колкото по-бързо - толкова по-добра паша. Линията на танца винаги е в точно определен ъгъл спрямо слънцето, като по този начин пчелите получават и указание под какъв ъгъл спрямо слънцето трябва да летят. И най-удивителното е, че при това танцьорката успява винаги да отчете и отместването на слънцето спрямо пашата, так че да предаде информацията абсолютно точно. И всичко това в затворения, тъмен кошер.
Не е ли удивително!
Още видео по темета:
- много добре са обозначени и онагледени полукръговете и посоките на движение
И след като вече сме разбрали основното можем да се възхитим още веднъж тук:




Няма коментари: