Как се добива пчелна отрова

За ползата от пчелната отрова в Интернет може да се намери много информация. Цената на грам пчелна отрова също е доста висока, макар че доколкото разбирам, не е лесно да се намери пазар - поне в България.
За добив на пчелна отрова се използват уреди, които чрез слаби токови импулси стимулират пчелите да отделят отрова, без обаче да губят жилото си. По този начин се събира отрова, като се щадят пчелите, като се изключи стреса от токовия удар, разбира се. Установено е обаче, че пчелите бързо се възстановяват от получения шок и възвръщат нормалния си режим на работа.
Има данни, че в резултат на възбудата от електрическите импулси се увеличава яйцеснасянето на майката, което се обяснява с факта, че пчелите предават възбудата си на майката и по такъв начин се увеличава силата и продуктивността на семейството. Електрическите импулси оказват стимулиращо въздействие и върху восъкоотделянето.

На видеото по-долу се вижда ясно как работи един такъв уред и как се събира отровата.

How to collect Bee Venom - YouTube: "


Тук http://www.beewhisper.com/ може да се види друг подобен уред, , който работи на батерии.

Пчелна отрова се събира два пъти месечно в топли, слънчеви дни,  в месеците май-юли от силни и здрави семейства. "От една пчела може да се получи 0,4 – 0,8 mg пчелна отрова. Това количество зависи от възрастта на пчелата, годишното време и пашата. Младите пчели все още не продуцират пчелна отрова или тя е в съвсем малко количество. Към 14 – 16 ден тя достига своя максимум, но с напредване на възрастта им количеството на отровата намалява. През пролетта и лятото и при добра паша пчелите изработват най-голямо количество отрова." (Пчелите.инфо: "Апитоксин и апитоксинотерапия" )

Съхранението на пчелната отрова се извършва в херметизирани стъклени съдове, при ниски температури - най-добре в хладилник.

Повече информация:
Beewhisper: Инструкция за работа с електростимулатор за добив на пчелна отрова
Беньов мед: Пчелна отрова
Пчеларски вестник: "Пчелна отрова и лечение с нея"
Фермер.бг: "Тайната на пчелната отрова" - има описание как се прави колектор за пчелна отрова

При отравяне с пчелна отрова: "При тежки общи симптоми, пострадалият трябва да се сложи да легне, вътрешно се приема 40% алкохол (25-50 гр.), или алкохол, смесен с мед (20 грама мед на 200 грама алкохол) по 25-50 грама на прием. Добре е да се даде на пациента меденовитаминна напитка: в 1 литър  преварена вода се разтваря 100 грама мед и 500 мг. витамин C. В същото време, се препоръчват т.нар антихистамини средства (например, димедрол), намаляващ токсичното действие на хистамина, съдържащ се в пчелната отрова." (Агронет: "Пчелната отрова: вредна или полезна ")


Няма коментари: