Какво трябва да се има предвид за да се осигури качествено зимуване

Тук ще преразкажа един от пчеларските видеоматериали на videopasseka.ru, който доскоро можеше да се гледа в YouTube, но за съжаление са го махнали. За доброто презимуване на първо място е качеството на хранителните запаси.
Опасността пчелите да бъдат зазимени с манов мед произтича от трудното му разпознаване, особено от страна на младите пчелари. Счита се че на няколко години се създават условия за събиране на манов мед (около 4 години). Подхранването със сироп води до разреждане на мановия мед със сиропа и намаляване на вредното му въздействие при зимуването.  Оптималното количество е 5-6 кг сироп в съотношение 2:1. Повече не би следвало да се дава, за да не се затруднят пчелите с преработването му. По-малко  (до  2 кг) е недостатъчно за целта на това подхранване. Към сиропа на 1 л. се добавя и 1 ч.л. ябълков оцет, който играе ролята на консервант. За да се намали износването на храносмилателните органи на пчелите от преработката на сиропа към него може да се добави цветен прашецПодхранването става в периода август - септември. 
Друг вариант е да се подменят питите с манов мед с пити, които са предварително прибрани през месеците май, юни или изцяло да се подмени меда със захарен сироп. 

Вторият основен момент за успешното зимуване е борбата с болестите и в частност с  вароатозата. Мерките за борба са различни. Един от начините (показан съв видеото) е с руският препарат Бипин. 2 ампули по 0,5 гр Бипин се разтварят във 2 л вода. Не тряба да се предозира. Обработката е чрез поливане, без да се пръска. 2 литра са достатъчни за 20 семейства. Прилага се на 2 пъти: веднъж през август - септември и повторно - през октомври. Авторът гарантира 100% успех в борбата срещу вароатозата. Забележка: чела съм, че обработката с бипин е същата като при оксаловата киселина и задължително условия е да няма пило. Тук обаче изрично се споменава, че при първата обработка е възможно да има пило и точно затова се прави втората обработка през октомври.
На трето място влияние за качеството на зимуване има кристализирането на меда. Кристализиралият мед се приема много трудно от пчелите. Една от причините за кристализиране на меда в питите е недоброто им центрофугиране по време на медосбора. При повторното им използване този вече кристализирал в килийките мед създава предпоставка за бързо кристализиране и на новия. Като превантивна мярка в този случай се препоръчва да не се използват тъмни пити за зазимяване.
Четвърто: вкисване на меда. Крайните пити са изложени на по-голямо въздействие на влага и студ. Ако в тези пити има незапечатан мед, то този мед ще вкисне и при достигането му от семейството ще е вреден за състоянието му. Поради това основно правило е крайните пити да са винаги напълно запечатани. 
Пето: защита от шум, светлина, гризачи. Наличието им е вредно за зимуването - водят до разпускане на гнездото или за отделяне  на пчели от кълбото, респ. смърт.
Изключително значение за доброто презимуване на семейството има правилното подреждане на питите в гнездото.
В работата на пчеларя има два етапа при формиране на зимното гнездо. Първият етап е предварителен и се извършва в началото на септември:
  • отстраняват се маломедните пити
  • питите с пило се събират в средата
  • подменят се тъмните пити, заради опасността от бързо кристализиран
  • много светлите пити също се изваждат или оставят в края, тъй като те не задържат добре топлината
  • запазват се пити с по 2 - 2,5 кг мед
Вторият се извършва в края на септември, началото на октомври и се изразява в окончателно подреждане на гнездото.
Основни дейности:
  • Подреждане на питите: Важно е да се има предвид, че кълбото се формира при входа на прелката т.е. на мястото на формиране на кълбото не трябва да се поставят пълни пити, тъй като то лежи на 25% върху мед и 75% върху празни килийки. Ако не се гарантира такова съотношение, зимуването на пчелите ще е силно затруднено.
  • Изчислява се приблизителното количество мед в питите. На рамка трябва да се пада по 2 - 2,5 кг мед
  • Определя се силата на семейството: 8 междурамия - средно, по-малко от 6 - слабо, от 10 нагоре - силно.
Особености:
  • Покривното платно (в случая питите се покриват с платно, одеяло и възглавници)- трябва да пропуска влага и да задържа топлината т.е. не трябва да е заклеено. 
  • Крайната пита в този начин на зазимяване се изважда и се оставя празно място, за да се осигурява по добра вентилация. При слабите семейства се поставя тръба, която служи за отвеждане на влагата извън гнездото
  • Не се използва преградна дъска и не се препоръчва затопляне от страни през зимата, а само в ранна пролет и късна есен. 
  • При работа питите се покриват с влажна кърпа, за да се предотврати нападение
  • Над рамките (перпендикулярно) се поставят летви, за да се осигури възможност за преминаване на пчелите от една рамка към друга
Във видеото се третират още начини за зимуване на слаби семейства, подготвяне на кошерите за зимуване на открито и в зимник; разпознаване на кражбите и начини за борба и предотвратяването им; способи за принудително облитане.



Няма коментари: