Направи си сам...

Ако си сръчен в ръцете и дърводелството ти се удава, защо да не си направиш кошерите сам?
Това със сигурност носи допълнително удовлетворение.
Тук искам да споделя линк към страницата на  Димитър Бонев от Пловдив, на която има много подробно описание със схеми за направата на кошер. Темата е  "Как да си направим 10-рамков кошер..." . Авторът е сложил и линкове за изтегляне на схемите за по-удобно разпечатване и ползване на материалите. Кошерът е 10-рамков, системи ЛР и Даданблат с дълбоко дъно и вътрешен прашецолуовител. Има и чертежи на рамки за ЛР и ДБ.

И понеже темата е "Направи си сам..." в помощ на бъдещите майстори предлагам и коментари с доста препратки (е, не всички работят, но все пак има полезни неща) от форум с това име, в който се обсъжда направата на кошери и необходимите за целта машинки: http://www.napravisam.bg/forum/. Тук видях и снимка на самоделни кошери от стиродур на BASF, за изработката на които е написано че е необходимо 40 минути.

Още информация, полезни мнения и препратки има на http://kurskbee.ucoz.ru/
Обсъждат се и възможностите за изработка на кошери от стиропор или фибран. Описание със снимки от различните етапи на изработка на кошер от пенополистирол може да се види на  http://pasekamalukhi.ucoz.ru/.
Снимката в ляво е от на такъв кошер на определен етап от изработката му.


И като решиш да търсиш - винаги намираш. Току що попаднах и на този сайт: http://www.beesource.com/build-it-yourself/, в който има чертежи на различни видове кошери, нуклеуси, рамки, както и на други пчеларски приспособления и т.н. Всички са на разположение в pdf формат и могат да се теглят безплатно от посочения сайт.
Така че, успех на всички, които ще се опитат да направят сами кошерите си! Ще е хубаво ако публикуват снимки.







Няма коментари: