През януари

За дейностите през януари съм писала и в предходен пост (Януари - най-изразеният зимен месец), но въпреки ето някои основни дейности:
- прослушване
- наблюдение на облитането - трябва да се следи прогнозата за времето и да се посети пчелина в топъл ден. Препоръчително е пред прелките да се постави суха слама или друга суха постелка, за да не кацат пчелите в снега и да мръзнат
-
Специално в това видео може да се видят мрежи, които покриват кошерите. Оказва се, че те се използват от пчеларя като защита от врабчета, които нападат кошерите и унищожават питите.
- наблюдение на изпражненията, оставени при облитането: светложълти - всичко е наред; тъмно-кафяви или сребристо-бели - налице е болест (манова токсикоза, пратиф, нозематоза)
- оценка на миризмата, отделянa от пчелите:
особенасемейството е добре
винено-киселамедовите запаси в гнездото ферментират
гнилостнаима диария
на плесенима влага
в-к "Пчела и кошер" 15.12.2010 - д-р Наско Кирилов, двм

Според резултатите от извършените наблюдения трябва да се предприемат съответните мерки:
- ако всичко е наред : енергично облитане, равномерен шум, особена миризма, няма голям подмор, изпражненията са нормални - семейството се оставя на спокойствие
- ако има съмнение за болест: променен цвят на изпражненията, единично, слабо облитане, пищене при прослушване - добре е да се изпрати материал за изследване, да се уведоми ветеринарния лекар и да се вземат мерки за лечение. При нозематоза на сайта  pchelite.free.bg  се препоръчва подаване на 1 супена лъжица екстракт от борови връхчета.
- при установяване на лоши или липсващи хранителни запаси - силен шум или постоянен като шумолене на сухи листа; винено-кисела миризма трябва да се пристъпи към спасително подхранване. Пак на pchelite.free.bg се предлага следното: "2. Кошерът с диагнози "останал без храна" или "загива от жажда", ако кошерът е привършил храната, такова семейство се полувизира слабо с малко сироп и след един час му се дава една хранилка топъл витаминозен сироп с едно люто чушле. От чушлето ще получи необходимата температура. На другия ден му се предават резервни пити с мед или захарни питки, но ако кошерът страда от жажда, тогава се пулверизира с необходимото количество топъл сироп. При зазимяването с недоброкачествен мед, който е кристализирал, леко се пулверизират отгоре всички пити и на семейството се дава три дни поред по 1 хранилка топъл сироп обезателно с люти чушки."
- при съмнение за липса на майка: - недружен звук, отделни, напомнящи вой звуци - придаване на майка. Тук пак искам да обърна внимание на описаният в pchelite.free.bg метод: "Как се придава майка през зимата? Резервната майка я въвеждам в стаята на топло. Слагам я в клетка, тъй като тя е слабо подвижна от студа. Аз я показвам на светло с клетката срещу крушката, за да я раздвижа. След това й давам само една капка мед. Майката става сита и много подвижна. Веднага я нося при осиротелия кошер. Отварям го, откривам единия край на платното и така го държа около 30 секунди, за да може кълбото от студа да се сплоти, за да няма пълзящи пчели, и веднага пускам майката от клетката и тя благополучно потъва в пазвата на кълбото". Споделеният на pchelite.free.bg опит е на Георги Каджаманов от Пазарджик. Цялата статия може да се види тук.


Няма коментари: