Януари - най-изразеният зимен месец

Януари е сред най-студените зимни месеци. Слънчевото греене е най-малко. Валежите от дъжд и сняг са често явление. Пчелите са все още на зимно кълбо, като в по-топли дни разпускат кълбото за извършване на очистителни полети. Снеговалежите през сезона не вредят на пчелите, дори напротив - снежната покривка е добър изолатор по отношение на студ и шум. Ето защо не се препоръчва почистването на снежната покривка от кошерите. Ако обаче на прелката се образува лед, в резултат на разтопяване на снега и последващо застудяване, той трябва да се почисти, за да не се запуши входа на кошера. Изтъргването на леда трябва да става внимателно, за да се смущават пчелите възможно най-малко.
Както е известно всеки страничен шум дразни пчелите, води до дискомфорт, в резултат на който те консумират повече храна, и ако нямат възможност да правят очистителни полети , може да се стигне до заболяване или смърт.
Какви са дейностите през януари?
Извършва се прослушване на семействата с помощта на гумена тръбичка, единият край на която се поставя в кошера (през прелката), а другия - се държи до ухото. Чрез почукване се предизвиква безпокойство в кошера, и се следят издаваните от пчелите звуци.
Наблюдава се поведението при очистителния полет и се правят изводи за състоянието на семейството.
Ако пчеларят се съмнява, че хранителите запаси са на привършване (при прослушване се чува по-силен звук, който затихва бавно, открояват се и други звуци; ако се вдигне капака се вижда, че пчелите са излезли на повърхността на рамките) или ако смята, че запасите са некачествени (при почистване на пчелите открива кристалчета сред отпадъците - медът е кристализирал), трябва да се извърши подхранване на семейството с кърмова маса, която може да се приготви и от пчеларя или да се закупи от пчеларските магазини.
Друга важна дейност е почистването на кошера от подмора и наблюдение на подмора. По принцип пчелите сами почистват кошера, като по време на очистителния полет изнасят навън телата на загиналите. Пчеларят може да помогне, като временно отстрани мишепредпазителя, за да улесни дейността на пчелите. При установяване на голям подмор, който запушва входа, той се изтегля навън с помощта на закривена тел. Прави се оглед на трупчетата на загиналите пчели:
- ако са с издути коремчета и при стискане от ануса им излиза мръснокафява течност = налице е някаква диария, в следствие на паратиф, манова токсикоза, нозематоза или нещо друго. При съмнение за болест трябва да се изпрати проба за изследване и да се следват указанията на ветеринаря за решаване на проблема.
- ако са останали само главите, коремчетата, крилата и краката, а гръдните мускули липсват, значи в кошера има мишки, които трябва незабавно да се изгонят.
При установяване на нередност в семейството - липса на храна, осиротяване, наличие на болест или на вредители се взимат мерки за отстраняване, като се оценява спешността на проблема и възможностите за бърза реакция.

В края на месеца при подходящо време - тихо, слънчево, може да се направи първия бърз осведомителен преглед.



Ето едно видео, поместено в Агросъвети, в което се онагледяват работите през януари.





Няма коментари: