Лютите чушки и пчелите

снимка: wikipedia.org
Преди време в един от пчеларските сайтове прочетох, че ако семейството е зазимено с недоброкачествен мед трябва да се подхрани няколко дни подред с топъл захарен сироп, обезателно с люти чушки. Люта чушка се препоръчва да се сложи в и в сиропа на останало без храна семейството. Така то ще повиши температурата в кошера, а на другия ден вече ще може да му се придадат резервни пити с храна.  (http://pchelite.free.bg)
Сред изрезките на баща си, намерих рецепта за екстракт от люти чушлета, публикувана, мисля, в "Пчела и кошер" .  Рецептата е на д-р Милко Върбанов и се  използва за лечение на пчелите от различни заболявания.
Еднократна доза за един кошер:
  • Едно изсушено червено люто чушле се нарязва на ситно и се залива с вряла вода, колкото да потъне. 
  • Захлупва се за 20 минути за да се запари. 
  • Прецежда се и се сипва в 150 гр. захарен сироп (1:1)

Така приготвеният сироп се дава три последователни седмици
Лечебният ефект се дължи на алкалоида капсацин, в чието присъствие не могат да  виреят болестотворни агенти.
Много е важно при приготвянето на отварата - това да става именно чре запарка и за не повече от 20 мин. Както обяснява д-р Върбанов - ако екстрактът се приготвя чрез изваряване капсацинът ще се разгради и няма да има лечебен ефект. Ако пък запарката се държи повече от 20 мин.  се извличат и сапонини, които са смъртоносни за пчпелите.
Екстрактът от запарка с люто чушле може да се съхранява в хладилник при температура до 5 градуса.
За борба с акара и въшки д-р Върбанов препоръчва:
На четвъртия ден от поставяне на сиропа с лютите чушлета (в трите последователни седмици на третиране) се дава същия сироп, но с "разтворен в него натриев бензоат - 1 чаена лъжичка на прах или по 1 мл от по-слаба концентрация от натриев бензоат с кофеин". Натриевият бензоат блокира смукателя на краката на акара и въшките и те умират.
Натриевият бензоат се поставя в сиропа след охлаждането му. Трябва да се разтвори напълно.
За сироп с кафе и натриев бензоат първо се прави екстракт на кафе и след утаяването се сипва в захарния сироп (без утайката). Дозата за един кошер е една пълна кафейна лъжичка с кафе на прах.




1 коментар:

Анонимен каза...

Предлагам кофеин - натриев бензоат чист 99 % на прах.
Цена - 60 лв./кг. и куриерски.
За контакт 0876265091.