За биопчеларство в България от страниците на Stadtimker.de

Био-пчелите в България - почти без проблеми с болести и смъртност

Когато видях заглавието на статията се зарадвах: все пак доброто име на нашето пчеларство е познато в Европа.
Е разбира се, авторите не пропускат да отбележат,  колко изостанала страна сме, но пък ние си го знаем.
Хубавото е, че в изостаналата ни в икономическо отношение страна, природата е много по запазена и чиста в сравнение с околната среда в индустриалните държави.
А това я прави и по-благоприятна за пчеларството.
Представители на швейцарската фирма Делинат, пионер в областта на биологичните вина, която предлага и биологичен мед (включително български), са посетили български биопчелари и са описали в поредица от статии посещението си в нашата страна.
Това, което изненадва швейцарските гости е, че на въпросите за степента на заразеност с акара вароа и изчезването на пчелите, българските биопчелари отговарят, че почти не познават такива проблеми.
Всички изтъкват, че:
- отглеждат майките в собствения си пчелин и
- хранят пчелите през зимата само със собствен мед, без допълнително подхранване.
Това са два фактора, които в резултат на разговорите се налагат като съществени за виталитета на българските пчели. Авторите на статията отбелязват, че българските биопчелари отглеждат семействата си в почти "дива природа" и правят извод, че причина за доброто им състояние е значително по-чистата, незамърсена от  пестициди природа, както и голямото биологично разнообразие.

По материали от:
Bio-Bienen in Bulgarien – kaum Probleme mit Krankheiten und Bienensterben :Stadtimkr.deEin glückliches Leben dank Bienenzucht » Delinat-Blog: "Delinat"


Няма коментари: