Кой мед е истински?

Много просто - полученият в резултат на работата на пчелите мед. Той не е разреждан или смесван с други продукти, не е притоплян и т.н. Намесата на пчеларя се ограничава до центофугирането му и разливането му в буркани или тенекии.


Най-лесният начин за установяване на "истинският" мед е кристализацията му. Тя настъпва обаче през студените месеци.
През лятото обаче медът е течен и за разпознаването му трябва да се имат предвид други характеристики, като например това:
- да не съдържа остатъци от восък, и други примеси
- по повърхността му да няма пяна

Грубите отпадъци се пречистват още при центрофугирането с помощта на двойна цедка. Въпреки това, по време на центрофугиране в меда попадат фини частички восък и цветен прашец, а също и мехурчета въздух, които след утаяване образуват фин слой пяна на повърхността.
За да се получи желаната чистота на меда, той не би трябвало да се разлива непосредствено след центрофугиране, а да се съхранява два - три дни в затворени чисти съдове (метални или пластмасови), за да може да се утаи. За по-добър ефект е добре от време на време да се разбърква с дълга бъркалка или специално приспособление. Образувалата се по повърхността утайка се отстранява с лъжица и едва след това се разлива в буркани за продажба.
На видеото по-долу е показано как може да се отстрани пяната с помощта на домакинско фолио. За целта медът трябва да е течен, а пяната да не е по-стара от няколко дни. Методът е много прост и изглежда ефикасен. Фолиото се поставя внимателно върху пяната, като се започне от центъра и внимателно се прилепва по повърхността. Колкото по-малко мехурчета има - толкова по-добре. След това фолиото внимателно се отлепва, като заедно с него се отстранява и пяната.



Информация:


Няма коментари: