Готвене с мед?

Всички знаем, че пчелният мед е не само вкусен, но и изключително полезен продукт.
Пчелният мед се използва като лечебно средство за лечение на гастрити, както и при променена киселинност на стомаха. Оказва положителен ефект при заболявания на дихателната система, а също и при възпалителни заболявания на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното действие на меда. В "Пчеларски вестник" ежеседмично се публикува информация за полезните свойства и приложението на меда като природно лекарство.
Медът се използва и като диетично и лечебно средство при чернодробни заболявания, защото осигурява въглехидрати за синтезирането на гликоген.
Медът намира приложение и в козметиката, като съставна част на редица продукти.
Основно обаче, той се използва като хранителен продукт за пряка консумация и като съставна част от напитки и храни. Едва ли има човек, който да не е наясно, че медът не трябва да се нагрява (в различни изтчоници горната температурна граница е различна - варира от 40 до 60°С), за да не загуби ценните си свойства. Въпреки това има редица готварски рецепти, които включват мед, респективно нагряването на меда при тях е значително над позволеното.
Когато става дума за готвене с мед, бях приела да смятам, че след по-сериозно нагряване медът губи лечебните си свойства, но след като разрових интернет открих и мнения, че става дори токсичен. Така напрмер в Уикипедия се споменава, че "при нагряване /а при печене има такова/ в меда се образува токсично вещество, наречено хидрокси-метил-фурфурол /ХМФ/". В други източници става дума за метаболитни остатъци, които поради разрушаването на ензимите, се натрупват в храносмилателната система и не могат лесно да бъдат изхвърлени от организама (немски форум .
В същото време има и останали данни за лечение още в древността чрез нагрят мед (http://www.pcheli.net/statii/183-lecheben-li-e-nagrqvaniqt-med.html).
Общо взето едно е сигурно - при нагряване се разрушават част от полезните съставки на меда, но дали ще го използваме за готвене или не - това всеки решава за себе си. Аз лично смятам, че човек трябва да опитва всичко с мярка. Така че тук има линк към някоя и друга готварска рецепта с мед, които смятам да изпробвам.
Признавам си, не съм готвила с мед, наскоро обаче направих едно варено свинско, в което добавих и малко мед накрая - стана много вкусно, затова - защо не, когато не се прекалява.

Рецепти за готвене с мед



Няма коментари: