Нозематоза

По време на преглед на пчелното семейство (основен или осведомителен) се следи задължително и за наличие на заболявания.
Едно от сериозните заболявания, което се проявява най-силно в началото на пролетта, с появата на първото пило в семействата, е нозематозата. Нозематозата е "най-смъртоносната болест по пчелите" (в. Пчела и кошер). Тя се появява предимно в години със студена и продължителна зима, когато пчелите са били възпрепятствани да се облитат. Причинява се от "вътрешноклетъчен паразит, локализиран в епителните клетки на стената на средното черво и по-рядко в тези на отделителната система на пчелите, майката и търтеите. Извън организма на пчелата паразитът съществува само под формата на спора, която не може да се размножава.

Спорите на паразита са много устойчиви във външната среда. В изсъхнали диарични субстрати те се запазват жизнеспособни до две години, а в пчелен мед - до 460 дни. При температура 100°С умират за 1-2 минути." (източник: Агросъвети)
Лошите метеорологични условия през зимата способстват за разпространението на болестта, тъй като пчелите са принудени да изхвърлят изпражненията си в кошера - по рамките, восъка, стените на кошера. С изпражненията на болните пчели се изхвърлят и спорите на нозематозата, които, ако са попаднали в храна или вода могат да бъдат погълнати от други пчели.
Особено тежко протича болестта, ако семействата са зазимени с манов мед.
Появата и разпространението на болестта зависят в голяма степен от темпратурата, при която живеят пчелите. Най-благоприятни за размножаване на паразита са температури от 30 - 35 градуса. Поради това болестта се наблюдава най-често в началото на пролетта, когато се появява първото пило и пчелите повишават температурата в гнездата за затопляне на пилото. Развитието на ноземния паразит спира напълно при температура под 0 и над 37 градуса.
Заразените с нозематоза пчели умират в продължение на 1 до 3 месеца от заразяването им.
Пилото не боледува от нозематоза.
Признаци на заболяването:
- диария - изпражненията са с кафяв до тъмно кафяв цвят и се виждат по всички части на кошера, вкл. по прилетната дъска. (Забележка: Диарията може да има и друг произход напр. манова токсикоза и да не е свързана с наличност на нозематоза). Нозематозната диария се появява ранно пролетния сезон, когато се появява първото пило в кошера, респ. пчелите започват да поддържат температура около 35 градуса.
- наблюдават се единични пчели, които са отпуснати и слабо подвижни, не летят а само лазят по прелката
- подуто коремче - ако се натисне, съдържанието на червата се изпръсква надалече, има кафяв цвят и неприятна кисела миризма
- голям подмор в иоколо кошера
- силен шум и разпускане на кълбото през зимата
Диагностициране:
При наличие на голяма смъртност се изпращат проби (20 до 50 пчели, както мъртви, така и връщащи се с прашец) за микробиологично изследване.
Със затопляне на времето признаците у заболелите кошери изчезват, но останалите живи пчели са слаби, а новоизлюпените също не се развиват добре. Това е така, защото болестта не изчезва със затопляне на времето, а преминава в латентна форма, заразата се разпространява, и при настъпване на подходящи условия отново се проявява. Семействата заразени с нозематоза са слаби и не дават добра стокова продукция.
Профилактика:
- правилно зазимяване на семействата - без манов мед и стесняване на гнездата според заетия брой пити
- вземане на мерки за елиминиране на състояния, които карат пчелите да консумират голямо количество храна през зимата - шум, влага, гризачи
- редовна подмяна на питите
- редовна дезинафекция на използваните инструменти и внасяните пити, хранилки и др.
- дезинфекцияна кошерите
- смяна на майките
Мерки за борба:
При заразяване на повече семейства в един пчелин, болните трябва да се преместят на 3-4 км.
Силно заразените и отслабнали семейства се унищожават.
Останалите се прехвърлят в чисти и сухи кошери. "Прехвърлят се само тези пити, по които няма много диарични петна и са с пило; рамките им се избърсват с парче плат, навлажнен с 4 %- ов формалин, а площите без пило, ако са зацапани, се изрязват. Новите гнезда се доoкомплектоват с резервни пити (от запаса)".(източник: pchelite.info) Пити без пило не се прехвърлят, а се отделят за дезинфекция. Гнездото се стеснява, добавят се пити с мед, а ако няма такива се извършва подхранване със сироп или медено тесто. Прелката също се стеснява, за да се предпази от налитане на други пчели. При първа възможност се сменя майката.
Лечение
За лечение на нозематоза се използва Нозестат - ветеринарномедицински продукт за лечение и профилактика на нозематозата с доказана ефективност от 89% до 94% спрямо Nosema apis и до 74% спрямо Nosema serana. Препаратът не съсдржа антибиотици. Повече информация - на сайта на производителя - фирма Примавет, София: Нозестат
Статии по темата:



Няма коментари: