Медоносни растения - Бяла комунига

С наближаването на пролетта трябва да се замислим и за растителността в района на пчелина. Осигуряването в близост до пчелина на разнообразна цъфтяща растителност е от значение не само за медодобива, но и за гарантиране на прехраната на семействата.
Такова растение е Бялата комунига. Ето първото нещо, което прочетох за нея и заради което я записах в бележника си: "...бяла комунига , цъфти най дълго, издържа на суша и е с много развита коренова система, медът от нея е много ценен и дава ужасно много нектар до късна есен както и прашец ,това значи че не е нужно да се подхранват пчелите, освен това става за фураж и най хубавото е че се самозасява всяка година отлично иначе е едногодишно."  Това е мнение от форум - кратко точно и ясно е изтъкната ползата от бялата комунига.
По подробна информация има на http://www.bulherbs.com/b31.htm , http://agrosaveti.com/bee-keeping/bee-a ... uniga.html и http://nbps.press.bg/br16/4.htm.
Същественото, което е важно да се отбележи според мен е:
- засяване: март-април (но може и целогодишно)
- цъфтеж: юни-септември
- дълбочина на засяване 2-3 см
- най-подходяща почва: варовита камениста с лек наклон
- дълбока коренова система (до 2 м)
- висока сухо- и мразоустойчивост
- отделя нектар от сутрин до вечер, дори и в сухи години
- ценен прашец с бледожълт цвят
- мед: "светъл с много сладък приятен вкус и нежен аромат, наподобяващ ванилия. Класифицира се към първокласните видове пчелен мед. Кристализира бавно до оформянето на бяла дребно-зърнеста структура." Повече на агроконсултант.нет

Бялата комунига е и ценна билка с нервоуспокоително и сънотворно действие. Действа и болкоуспокояващо и противоспастично. Повече информация: www.aleianazdraveto.com


1 коментар:

Анонимен каза...

продавам разсад от бяла комунига 0,07лв/бр 0888799767