Песента на пчелите

Всеки от нас е чувал и се е радвал на жуженето на пчелите, особено в период на усилен медосбор, когато целият въздух е изпълнен с този неповторим звук. Не е случайно, че тази песен на пчелите се използва като ефективна антистрес терапия.(http://www.experto.de/)
В случая обаче става дума за звука като средство за комуникация. Темата се третира в две последователни статии на Александър Ерко: Гласът на медоносната пчела и Визуален контрол на пчелните звуци "Пчелите - работнички също са способни да издават не само шумови звуци, но и чисто информативен звук, който се генерира изключително от техните "гласови връзки", а не от нещо друго. При това честотните характеристики на тези звуци се намират в съвършено друг диапазон, а именни в честотния интервал от 2000 Hz до към 6500 Hz, а възможно е и зоната да е по-широка. Фактически това е техният глас, чрез който те обменят информация. "


Гласът на пчелите не може да бъде чут от човека, защото амплитудата на този звук е по-ниска от амплитудата на шумовия фон. Този звук се чува само от най-близко разположените пчели, като те са длъжни да го предадат на другите пчели около тях. Все о ще не е разгадано значението на отделните звуци, но е сигурно, че пчелите общуват помежду си и чрез глас.
Така например е установено, че танцът на пчелите разузнавачки има мобилизиращ ефект когато е придружен и от звук. Готвещата се да жили пчела също издава специфичен звук, чрез който създава раздразнение у другите пчели. Най-известен от пчелните звуци е звукът, който издава майката. За разлика от този на пчелите, гласът на млада пчела майката е много по-силен и той се чува и с просто ухо. По време на роене, на песента на новоизлюпената майка отговарят майките, които все още са в маточниците. Това е начин в семейството да се определи броят, а може би и качеството на майките и да се управлява процеса на роене.
Звуците на майката държат рояка заедно и определят посоката на полета. Ако пчеларят наруши тези високочестотни тонове чрез удар напр. на метал върху метал, то пчелите бързат да се установят на едно място, преди да загубят напълно ориентацията си от този силен  за тях шум. (Imkerei Huber).

Явно е, че звуците играят важна роля в живота на пчелите и тяхното изучаване и разпознаване би могло да се окаже много полезно за практиката на пчеларя.


Няма коментари: