Липата - ценен източник на нектар

Липата е ценен медоносен вид, който е широко разпространен у нас. Най-известна в нашия регион е сребролистната липа (Tilia tomentosa). Други видове са едролистната (Tilia platyphyllos) и дребнолистната липа (Tilia cordata), които обаче се срещат по-рядко, главно в горите. Първа цъфти едролистната върба, следвана от сребролистната и дребнолистната.
Сребролистната липа е непретенциозно дърво, което е подходящо за засаждане и в градските региони. Може да достигне до 30  височина. Цветовете са бледо жълти и много ароматни.
Цъфти от края на юни, началото на юли през целия месец. Много богата на нектар, слабо съдържание на полени. Цветът на полена е жълт, като варира за различните видове липи. Цветовете на липата са сред малкото цветове, които пчелите посещават и вечерно време. Липата и особено едролистната липа е и ценен източник на манов мед, който се събира от листата.
Липовият мед е два вида в зависимост от съдържанието на мана в него. Медът получен само от цветовете на липата е светъл, почти бял, може да има силен аромат, който напомня ментол. Липовият мед, който съдържа и мана е много сладък с плодов вкус. Цветът е със зеленикав отенък до жълтеникав, или тъмно кафяв - според количеството мана в него.
Липата намира приложение в народната медицина. Широко приложение намират не само цветовете на липата, но и медът добиван от нея.
"Липовият пчелен мед има антимикробно, противовъзпалително и в известна степен отхрачващо действие, затова се препоръчва при простуда, ангина, бронхит, бронхиална астма." (http://www.troyamed.bg)
Още за липовия мед: http://www.pchelenmed.com/lipa.html и лечение с липов мед: http://www.lekar.bg

Липата вирее добре на дълбоки, свежи и умерено влажни почви. Много зле и се отразява почвената, а особено и атмосферната суша. Поради това липата не вирее добре в по-сухи области с горещо и безводно лято. В такъв случай листата и окапват преждевременно. Липата расте добре и на сянка. Тя по-трудно понася пресаждането. Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. (http://www.zeleno.bg/)

Източници:

http://blog.imkereiobstwiese.de/bienen-imkerei/bienenweide/bienenweide-des-monats-juni-linde


Няма коментари: