Придаване на майка

На клипчето по-долу е показан начин за пряко придаване на майка. Семейството - приемник е осиротяло, в него липсва пило. Питата с новата майка се придава в средата на гнездото, като задължително се уеднаквява миризмата на придаваните пчели и тези в кошера. 

Лично на мен ми се струва малко рисково разнасянето на питата с майката без преносно сандъче, което би предпазило майката от изпадане при пренасянето до новото й място, респ. би предотвратило опасността да не се осъществи придаването.

Майката се прехвърля в новото семейство заедно с пилото и пчелите, намиращи се върху питата. За успех на това начинание в кошера не трябва да има пило. В случая - кошерът е осиротял и няма пило, ако обаче се отнеме старата майка, трябва временно да се извадят и питите с пило. По този начин може да се придаде майка от нуклеус заедно с всички пчели и пилото от нуклеуса.
Други начини за пряко придаване на майка са: чрез пускането и през входа на кошера, веднага след отнемането на старата майка (новата майка се намазва леко с мед за да се гарантира по-бързото и приемане). Новата майка може да се постави и директно върху питата, на която е била старата майка, за по-бързо приемане придаваната майка и пчелите наоколо се напръскват със захарен сироп (внимава се да не се напръска незапечатаното пило).
За да е успешно прякото придаване на майка е необходимо това да се прави в топло време при усилен летеж на пчелите и наличие на нектар в природата.
Косвеното придаване на майка е с помощта на клетка. Клетката изолира майката от пчелите, докато те свикнат с нея. Клетката се поставя в горния край между две пити. Ако на следващия ден пчелите са спокойни (кошерът се отваря без подпушване за да добие реална представа за състоянието на пчелите), тапата се отстранява и клетката се затваря с мед или хранителна маса, която пчелите ще изгризят и ще освободят сами майката. След няколко дни се проверява дали по средните пити има снесени яйца - това е знак, че майката е приета.


Основни правила, които трябва да се имат предвид при придаване на майки:
  • ако в осиротялото семейство няма млади пчели, дава му се пита със зряло люпещо се пило 5-6 дни преди даването на майката;
  • гнездото на семейството се стеснява и се затопля добре;
  • ако няма принос на нектар, семейството се подхранва със захарен сироп 2-3 вечери преди и след даването на майката;
  • входът на кошера се стеснява силно и се внимава да не се предизвика кражба;
  • преди даването на пчелната майка семейството се преглежда и ако има неоплодена майка или заложени свищеви маточници, те се унищожават;
  • майката се придава внимателно, без да се притеснява семейст­вото с много пушек;
  • освобождаването на майката се извършва привечер, когато пчелите са по-спокойни.

Често се случва пчелите да не приемат майката. В такъв случай може да им са даде пита с току що снесени яйца за да заложат маточници и да произведат сами майка. Добре е яйцата да се вземат от неройливо, с добри показатели семейство.
Друг начин за придаване на майка е чрез временна отводка. Няколко часа след като се направи отводката, летящите пчели се връщат на старото си място. В кошера остават само млади пчели и люпещо се пило. Тогава се придава майката в клетка. Младите пчели приемат новата майка бързо. След като отводката се засили, се пристъпва към придаване на майката в първото семейство. Извършва се чрез пряко придаване на майката, заедно с пчелите и пилото (подобно на показаното в първото клипче).

Източници:
http://pchelite.info/pridavane-na-pchelni-majki
http://agronet.bg/bee-keeping/bee-articles/305-pchelni-maiki-smiana.html


Няма коментари: