Фуражни медоносни растения

Сред фуражните растения, които се посещават от пчелите се споменават:


Еспарзетата (Onobrychis sativa) започва да цъфти през април и цъфтежът й продължава около 25-30 дни. Цветовете отделят сравнително голямо количество нектар и осигуряват от 3 до 8 кг мед на декар. Еспарзетата е ентомофилна култура и за семепроизводствените площи трябва да се осигурява пчелоопрашване. Отглежда се на леки почви,  образувани на варовити скали. Предпочита топъл климат, но понася и занижаване на температурите. Не е взискателна към влагата.


- Фий (Vicia sativa) започва да цъфти през май-юни. Вирее на всякакви почви. Не понася излишна влага. Не е чувствителен към застудяването. Нектарът се отделя главно от извънцветните нектарници, които се намират в основата на листните дръжки.


Секирчето (Lathyrus sativus) има едри, различно обагрени цветове. Секирчето цъфти през май-юни и се посещава много добре от пчелите за нектар, както и другите видове от този род.
Люцерната (Medicago sativa) е най-важната тревно-фуражна култура. Медоносно значение имат главно площите за семепроизводство, които цъфтят през юни-юли и образуват много голям брой цветове на растение. Медопродуктивността на люцерната е около 7-10 кг на декар. При поливни условия тя се увеличава повече от два пъти. В семепроизводствените за люцерната райони тя осигурява главна паша за пчелните семейства



Източник: Агронет
Снимки: Wikipedia.org


Няма коментари: