Аскосфероза (варовито пило)

"Аскосферозата (варовито пило) се проявява, когато в пчелното семейство се отглежда пило. Най-големи размери аскосферозата има през пролетта и засяга предимно слабите семейства. В площите със запечатано и незапечатано пило се откриват мумифицирани ларви, които лежат свободно в килийките без да опират плътно до стените им. Ларвите са запазили формата си, но са по-малки по размери, а консистенцията им е трошлива - тебеширена. Те лесно се изваждат от килийките, като при обръщане на плодниковата пита някои от тях изпадат. При разтърсване на питата мумифицираните ларви "тропат" в килийките. Почти винаги, особено сутрин, по прилетната дъска и пред кошера се намират изхвърлени мумифицирани трупове, наподобяващи слънчогледови семки. Труповете са бели или сиво-зеленикави до сиво-черни.
Колкото и остро да протича заболяването в едно пчелно семейство, винаги между умрелите и болните ларви има и живи (за разлика от аспергилозата)." (Агросъвети)
Аскосферозата, както става ясно, е болест на ларвите. Причител на болестта е плесенна гъбичка. Спорите на тази гъбичка са много устойчиви. На една умряла ларва се образуват 100 млн. спори. Болестта се проявява в резултат на охлаждане или овлажняване на гнездото и е най-силно проявена през пролетта. Възможен причинител на болестта е и стресът. Смъртта на ларвите настъпва след запечатване на пилото.
Мерките за борба с болестта са:
- хигиенизиране и подсушаване на гнездото
- отсраняване на рамките с плесени
- дезинфекция на кошерите
- третиране с препарати
Лечение:
Препоръчван препарат, който откривам до този момент е АСКОМАТ, произведен в България. Според публикациите, препаратът дава добри резултати, когато се използва съгласно предписанието (4-5 третирания през 5-6 дни). Може да се приложи профилактично в периода март-април или с лечебна цел при установяване на заболяването. Няма гаранция, че заболяването няма да се повтори при поява на стресови състояния.

Друг продукт е Фунгисан на Примавет (http://catalog.bg/product.php?company=121&id=165811), както и Аскотом на Евротом. 
Други публикации (предимно чуждестранни) напълно изключват използването на  препарати и залагат на естествените методи, като стимулиране на нагона за почистване, чрез подхранване със сироп; стесняване на гнездото; отстраняване на заразените пити; смяна на майката.
Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на болестта. Важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването семейство.
В bg-draga е посочена рецепта за справяне с аскосферозата:
- стесняване на семейството
- смяна на питите в които има пило с нови,
- смана на майката при първа възможност,
- със смес от 1 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка сода за хляб се поръсват релсите, на които лежат ушите на рамките. Ако се налага се повтаря след 1-2 седмици
- Подхранване със захарен сироп
Важно е кошерите да са повдигнати на 20-25 см от земята.


Няма коментари: