Пчела майка

Пчелата майка е жизнено важна за съществуването на пчелното семейство. Нейната основна задача е снасянето на яйца (оплодени и неоплодени). От оплодените яйца за излюпват пчелите работнички, а от неоплодените - търтеи. Майките сами определят в кои клетки какви яйца да заложат. 


Майката напуска пчелното гнездо само за оплодителния полет (3-5 дни след излюпването си) и при роене. Продължителността на живота на майката достига до 5-7 години, но според пчеларската литература,  тя е най-продуктивна през първите две години от живота си, след което се препоръчва подмяна. 
От качеството на майката зависи силата на пчелното семейство. Счита се,че семействата трябва да се зазимяват с млади оплодени майки. Една от причините за това е, че старите майки преустановяват яйцеснасянето си значително по-рано, което води до зазимяване със стари пчели и респ. голям подмор.  Установено е и, че старите майки снасят по-малко яйца през пролетта и лятото и това води до изоставане на семейството и по-ниски добиви.
Поради това се препоръчва всяка година да се сменят майките на 1/2 от пчелните семейства, което ще осигури поддържане на двугодишни майки на целия пчелин. При многокорпусните кошери се препоръчва ежегодна смяна на всички майки. 
Времето за подмяната на майките се избира от пчеларя. Като най-подходящ период за смяна на майка се определя пролетта, ( средата на април-юни).  Последният възможен срок за подмяна на майките е август - септември. Придават се оплодени майки от резервни семейства, а при липса на такива се пристъпва към обединяване с друго семейство.





Няма коментари: