След зимата

Въпреки дългата зима е сигурно, че пролетта наближава, а с нея и първия преглед на семействата. Обръща се внимание на състоянието на семейството, наличието на майка, хранителните запаси. Извършва се стесняване, почистване на кошера, при нужда придаване на майка, обединяване на семейства  и т.н. Повече за ранните пролетни дейности може да се прочете тук , тук и тук.
За жалост в края на зимата се случва да се открият и мъртви семейства.
Колкото и да е тъжен и неприятен този факт, той трябва да се използва като повод да се проучат, предпоставките, предизвикали смъртта на всяко конкретно семейство, за да не се допусне повторение на неблагоприятните за зимуване условия.
В един от видеоуроците на Videopaseka.ru, които доскоро можеха да се гледат в YouTube, се разглеждат някои външни признаци, подсказващи причините за гибелта на семейството.
За определяне на тези причини е задължително да се направи подробен оглед на загиналия кошер, като се оглеждат внимателно трите му основни части:
  • горна част - изследват се внимателно покривното платно или дъска, затоплящите материали и се търсят следи за наличие на влага, за нападение от мишки и др.
  • средна част - питите се прехвърлят една по една в друг празен кошер като се прави оглед на състоянието им - следи от влага, наличие на пило или пчели в килийките, диарични петна, мирис, наличие и състояние на хранителните запаси и т.н.
  • долна част - оглед на подмора по дъното. По положението на подмора може да се направят изводите за причините. 
    • равномерно разположение:
      - липса на майка - кълбото не се образува или се разпуска в търсене на майката, пчелите умират и остават разпръснати по дъното;
      - по-висока температура (7-8 градуса) - разпускане на гнездото и смърт при внезапно застудяване;
      - силен шум, светлина и др. силни дразнения - разпадане на кълбото 
    • наличие на купчинка
       - студ - пчелите по края на кълбото не са успели да се затоплят и постепенно са отпадали от кълбото, като така са образували купчинка на едно място
    • наличие на две купчинки
      - кълбото се е разделило на две в търсене на храна, по-малкия брой пчели в кълбото е предизвикал смъртта. По остатъците от восъчните капачета може да се види как се е движило кълбото в търсене на храна.
Като възможни причини за смъртта се изтъкват:
  • Влага - признаците за наличие на влага се откриват не само по покривните материали, но и по стените и питите - мухъл, вкисване на незапечатан мед или на прашеца в питите. Причините за появата на влага може да бъдат:
    - влажно време - и водата от дъждовете или топенето на снеговте е попадала в кошера - може да се предотврати като при зазимяване кошера се наклони леко напред ;
    - лоша вентилация - била ли е осигурена вентилация, дали не се е запушил отвора през зимата и др.
  • неподходяща (много висока или много ниска) температура в кошера - при висока температура гнездото се разпуска, възможно е да започне ранно отглеждане на пило; при последвало захлаждане, пчелите не успяват да сформират кълбото достатъчно бързо, в резултат на което умират от студ. Питите се проверяват за наличие на пило.
  • липса на майка - при липсата на обединяващ фактор кълбото се разпуска, пчелите постепенно умират от студ. Тук трябва да се потърси причината за липсата на майката - установена ли е майка при зазимяването, какво е било състоянието й, възрастта й т.н.
  • глад - за смърт, причинена от глад се съди по положението на пчелите. Те се намират с главички, забити в килийките. Смърт от глад може да настъпи и при наличие на храна в кошера - например ако не са успели да се прехвърлят на следваща пита (заради студа) или пък ако медът е кристализирал и прекалено твърд за да бъде консумиран от пчелите. Тук се обръща внимание на наличието и качеството на меда в питите, отдалечеността на пчелите от хранителните запаси. 
  • диария - една от причините за появата на диария може да е късното пило. Обикновено  късно излюпените пчели в резултат на влошаване на времето не успяват да се облетят, което в течение на зимуването предизвиква препълване на дебелото черво и предизвикване на диария. Друга причина е ранното залагане на пило (при оглед на рамките трябва да се следи и дали има заложено пило). Пчелите започват да хранят пилото, а  това води до бързо препълване на дебелото им черво и диария. Зимуването с манов мед също е причина за диария (за мановия мед се съди по цвета на изпражненията на мъртвите пчели. Като се натисне коремчето ако появилия се отпадък е черен, то със сигурност причината за диарията е манов мед).   Оглеждат се питите и стените на кошера за диарични петна; изследва се подмора.
  • Заболяванията  в края на зимата са нозематоза, вароатоза, паратиф и др. Повече по темата има тук
  • Зазимено слабо семейство  или увеличен обем - ако всичко при огледа е наред - има храна, няма признаци за заболявания или влага, а семейството е мъртво причината за това е, че семейството е било слабо или дори средно по сила, но е зазимено на по-голям обем. В резултат то не може да отоплява този обем, не успява да поддържа необходимите за живот условия, пчелите бързо се изтощават и умират.
Казаното до тук едва ли изчерпва всички причините за гибелта на едно семейство след зимата. Същественото обаче е да се има предвид, че внимателният оглед на мъртвото семейство може да разкрие предпоставките за загиването му и даде възможност да се направят необходимите изводи за следващото зимуване. 




2 коментара:

Gogo p4elata каза...

Нямам търпение за пролетта

sms каза...

и аз...