Осведомителен преглед след зимуването - осиротяло семейство

Една от главните цели на осведомителния преглед е установяване наличие на майка в семейството. Общите положения са: ако по централните пити има пило, особено - ако са току що снесени яйца - всичко е наред. Ако няма пило, чрез контролна рамка може да се провери дали има майка или не: Контролната рамка е рамка с току що снесени яйца. Ако след 3-4 дни на нея има заложени маточници, това е сигурен белег, че семейството е осиротяло.
Характерно за осиротелите семейства е, че издават различен звук в сравнение с нормалните. Не са скупчени на кълбо, а са разпръснати по питите.
В началото на сезона - февруари, март, април няма смисъл да се очаква от семейството да произведе майка. То ще заложи маточници, но майката няма как да бъде оплодена, защото липсват търтеи.
Поради това при осиротяване на семейство се предприема следното:

  • Придава се майка от резервните семейства
  • Обединява се осиротялото семейство с друго

Придаване на майка.
"Ако в осиротялото семейство пчелите са заложили маточници, те трябва да се унищожат поне 3—6 часа преди даването на майката. Ако остане макар и само един маточник, пчелите няма да приемат новата майка и при освобождаването й ще я убият.
В случай, че семейството е осиротяло отдавна и в него няма млади пчели, добре е 5—6 дни преди придаване на майката да му се даде пита със запечатано излюпващо се пило (от друго семейство); излюпените млади пчели по-сигурно от старите приемат новата майка.
Ако семейството няма храна или няма приток на нектар, то трябва да се подхранва 3 дни преди и след даване на майката.
Тъй като пчелите, обикновено се отнасят враждебно към новата майка и могат да я убият, то за по-голяма сигурност майките се придават със специални клетки, направени от телена мрежа с отвори, широки 1—2 мм, през които пчелите не могат да преминават, но са в близък контакт с майката" (източник Пчеларство.нет)
Ако се установи, че семейството не приема майката, причината трябва да се отстрани, преди освобождаване на майката.
Проверка за това дали пчелите приемат майката се прави на следващия ден след поставяне на клетката. Ако пчелите са спокойни, обикалят около майката и се опитват да я хранят, всичко е наред. Ако обаче се опитват да я жилят, движат се нервно около клетката - трябва да се потърси причината за неприемането.
Когато е видно, че пчелите приемат майката, капачето на клетката се отваря и се замазва с мед и восък. Пчелите сами освобождават майката, като изгризват преградата. В нормалния случай пчелите приемат майката на 3-4 ден. За този период те са я освободили от клетката и майката започва да снася яйца. Има различни видове клетки, респ. различни методи за придаване на майка. Но на този етап е важно да се знае, че за успешно придаване на майка трябва:
- в семейството да няма друга майка
- да няма маточници
- придаваната майка да е в клетка
- след първия признак на приемане и махане на твърдия капак от клетката, семейството да не се изчака 3-4 дни
- Майката да не се пипа с пръсти, за да не поеме миризмата и това да стане причина за неприемането й от семейството.
Препоръчва се и стесняване на гнездото до броя пити, покриван от пчелите, както и стесняване на входа, с цел предпазване от крадци, които може да смутят пчелите и да станат причина за неприемане на майката.
В това видео става дума за смяна на майка, но в случая от значение е придаването.


Нуклеусното семейство, от което е взета резервна майка, се обединява с друго такова, обикновено това, с което са зимували в един кошер. За по-голяма сигурност майката и тук се затваря в клетка, докато бъде приета. Може това семейство да се придаде към осиротялото, ако то е слабо и има нужда от подсилване.


Обединяване на семейства
Ако липсва запасна майка се пристъпва към обединяване. Обединяват се слаби семейства (през пролетта не е препоръчително) или слабо към средно по сила. Семействата трябва да са здрави. Обединяването се прави привечер. Ако кошерите са отдалечени е добре последователно да се приближават като се местят по 0,5 м всеки ден.
Преди обединяването (около час) дъната на кошерите се натриват с лук за уеднаквяване на миризмата.
Има и други трикове: Между питите на придаваното семейство и семейството "домакин" се поставя пита със сироп или пита с разпечатан мед. Между двете семейства трябва да се постави надупчен с игла вестник, който е ароматизиран с разредена домашна ракия или одеколон. Може внимателно да се напръскат и пчелите с цел уеднаквяване на миризмата.(Пчела и кошер, 25.02.2004 г.)
Майката за всеки случай се поставя временно в клетка, докато бъде приета от пчелите от придаденото семейство.
На прелките на новосъздадения кошер би трябвало да се се поставят временно сено, клончета, наклонена дъска или други отличителни предмети (отрязана половинка от PVC бутилка), за да се преориентират пчелите на преместените семейства спрямо новите им места. Опразненият кошер се отстранява от старото си място.По подобен начин се постъпва и ако семейството не е осиротяло, но има нужда да бъде подсилено с пчели. Придаването на рамката с пчели се прави привечер, и отново трябва да се напръскат пчелите с цел уеднаквяване на миризмата.


Няма коментари: