Европейската комисия взима мерки за изследване смъртността сред пчелите

Във фейсбук попаднах на информация от Welt.de, коментирана от немски хоби пчелар. Новината е отразена и от нашите медии, но реших да пусна превод на статията и тук.
"Времето ни пришпорва: Пчелите в Европа са зле и никой не знае защо. ЕК смята да създаде собствена лаборатория за изследване смъртността сред пчелите.
Много хора могат и без мед, но нбез пчели е може. Насекомите не само доставят сладкия продукт, но и преди всичко опрашват цветовете. Така те гарантират съществуването на растенията и добрите добиви на селскостопанските производители.
Без тях добивът на плодове например би бил застрашен. Когато умират или боледуват пчели това засяга всички, предупреждава ЕК. И точно това се случва от години.

“Здравословното състояние на европейските пчели е много притеснително“, предупреди унгарския министър на селското стопанство Sandor Fazekas при среща с колеги в Брюксел. Унгария председателства ЕС на ротационен принцип. До сега е направено много малко за да се прецени размера на смъртността сред пчелите, докладват специалисти от ЕК.
Измирането в световен мащаб на опрашителите на растенията, които се считани за най-важните полезни животни след говедата и свинете, принуждава ЕК да вземе мерки. „Сериозно е “, казва комисар Джон Дали. За да се изясни загадъчната болест на пчелите учените имат нужда от данни от всички страни-членки и от стандартизирани измерващи методи. Комисията има намерение да изгради единен изследователски център по пчеларство.
Най-късно през април във Франция трябва да заработи референтна лаборатория на ЕК за проучване здравето на пчелите. Главната задача на изследователите ще бъде да разработят пилотна програма за наблюдение на пчелните семейства – по желание на комисията – до края на годината.
Председателят на немския пчеларски съюз Петер Маске приветства инициативата: „Чрез референтната лаборатория проучванията и резултатите ще бъдат стандартизирани за целия. ЕС“ Според него, в момента всяка страна прави проучвания в различни посока. Лабораторията обаче е само крачка по пътя към спасениято на пчелите.
Това се разбира и в Брюксел. ЕК апелира към индустрията да развива нови медикаменти за пчели. Освен това пчеларите трябва да бъдат по-добре обучавани.
Европа има нужда от насекомите. Пчелите и другите опрашители внасят в селското стопанство на ЕС по данни на сектора годишно около 22 милиарда евро. Според оценка на Съюза за околна среда и опазване на природата (NABU-Германия) до 80% от всички растения в Германия се опрашват от насекоми, 1/3 от световното производство на хранителни продукти зависи от тях.
Президентът на NABU Олаф Чимпке казва: „Намаляването им в световен мащаб заплашва сигурността на хранителните продукти и разнообразието от здравословни храни.“
През 2002/2003 год. масово измиране на пчели предизивка голямо вълнение в Германия. Тогава се смята, че причината за това е кърлежа – загинават почти 1/3 от пчелните семейства в Германия. Но остават въпроси: от експертна гледна точка  с кърлежа не може  да се обясни защо и сега в Европа и в световен мащаб пчелите боледуват.
По данни на немксия пчеларски съюз, смъртността сред пчелите в Германия за миналата година е била 15%. Пчелини, които не са прилагани научни методи  - дори 30%, съобщава президент Маске: „Това е много.“
Причините за лошото здравословно състояние на пчелите, според ЕК, все още не са ясни. Изследователите назовават често болестотворни причинители, отравяния от пестициди, климатични промени, както и методи на пчеларите.  По- често се чуват и оплаквания, че силно чувствителните меденосни пчели в резултат на едностранчиво селско стопанство са останали без храна и място за живот.


Няма коментари: