Диария

След тежката зима е възможно да се появи диария. Диарията е резултат от невъзможност на пчелите да се облетят в продължителен период от време. Обикновено в големите студове, пчелите не консумират голямо количество храна, но ако по някаква причина - влага, дразнители (мишки, шум и т.н.) нормалното им състояние е било нарушено, те започват да консумират по-голямо количество храна, отпадъците се натрупват в дебелото черво, без да могат да бъдат изхвърлени своевременно. В определен момент се появява диария. Други причини за появата са зазимяване с недоброкачествена храна (манов мед); невъзможност на есенните пчели да се облетят след излюпването и др.
Признаци: следи от диарични петна има по прелката, предната стена на кошера, по питите. Пчелите са с подути коремчета, от които след натиск излиза кафява течност.
Опасностите: Може да доведе до загиване на цели семейства (при мен загинаха 2 по-слаби семейства).
Борба:
  • Предизвикване на очистителен полет - при много студено време може да се направи в затворено помещение. 
  • Прехвърляне на семейството в чист, сух кошер и смяна на питите
  • Придаване на качествена храна

Лечение:
Важно е да се определи дали става дума за незаразна диария или нозематоза. Това може да стане в лабораторни условия. Но така или иначе, това което пчеларят трябва да направи е в топъл, подходящ за работа ден да прехвърли семейството в чист кошер върху пити, които не са били в гнездото.  Гнездото се стеснява, за да може по-добре да се затопля. Това при всички случаи е от полза за да се спре разпространението на болестта и да се създадат условия за укрепване на семейството.

Лекарствени средства:

Нозестат -  производство на Примавет. Активните вещества са йод и мравчена киселина. Според листовките има ефективност  83-90%. Унищожава паразита и спорите му. Подава се със захарния сироп или  питка. Може да се дава и профилактично.
Друг продукт е румънският Протофил - разработено изцяло от растителни екстракти с добавка на витамини и микроелементи. Освен за борба с нозематозата, се използва и като стимулант за развитие на семействата и в случаи на интоксикация.  Според изследвания ефективността му е по-ниска от тази на Нозестат, но незаивисмо от това посочената ефективност е в рамкиет на 83%.
Vita Feed Gold  (информация на български)е натурален екстракт от захарно цвекло и меласа. Предназначен за стимулиране на развитието семействата. Тестове са доказали, че има висока ефективност в борбата с нозематозата.
По-долу предлагам едно сравнение на трите продукта, публикувано на сайта farmer.bg:
"Последните изследвания за ефективността на различни продукти срещу нозематозата сочат (Thrasyvoulou, 2009), че Нозестат (йод, калиев йодид и мравчена киселина) показва ефект до 86% Vita feed Gold (екстракт от пчели и меласа) убива до 98% от ноземните спори, с което се доближава и дори надвишава ефективността на Фумидил Б (фумагилин) – до 96%. Румънският препарат Протофил (растителни екстракти) показва ефективност до 83%, която е по-ниска от Нозестат. Предишни наши изследвания показват (Гургулова, 2005), че ефективността на Нозестат в условията на нашата страна може да достигне до 94,20% при повторно трикратно третиране с интервал от една седмица.Последните изследвания за ефективността на различни продукти срещу нозематозата сочат (Thrasyvoulou, 2009), че Нозестат (йод, калиев йодид и мравчена киселина) показва ефект до 86% Vita feed Gold (екстракт от пчели и меласа) убива до 98% от ноземните спори, с което се доближава и дори надвишава ефективността на Фумидил Б (фумагилин) – до 96%. Румънският препарат Протофил (растителни екстракти) показва ефективност до 83%, която е по-ниска от Нозестат. Предишни наши изследвания показват (Гургулова, 2005), че ефективността на Нозестат в условията на нашата страна може да достигне до 94,20% при повторно трикратно третиране с интервал от една седмица." (Цитатът е от публикацията "Нозематоза - проблем ли е за България")
Профилактично за борба с болестите по пчелите може да се прилага и запарка на люти чушлета, по рецептата на д-р Върбанов. Сиропът се дава в три последователни седмици със захарния сироп (1:1) - оригиналната рецепта

Динко Атанасов: Нозематоза
Пчелите.инфо: Болести и диария
Beekeeperlinda: Nosema or no nosema



Няма коментари: