Превенция на влагата

Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството. Слабата вентилация задържа  влагата  в кошера и предизвиква вкисване на незапечатания мед и прашеца.
Влагата в питите пречи и на скоростта на развитие на семейството, защото за да снася майката в тях, те трябва да се изсушат. А това допълнително утежнява работата на и без това изтощените зимни пчели
Обикновено влажността се повишава в началото на пролетта, когато започва отглеждането на пило. Поради все още ниските външни температури и повишената вътрешна, по стените на кошера се образува конденз. Ако се задържи по-дълго време влагата води и до мухлясване на питите, които не са покрити с пчели.
За да се избегне този проблем е важно още при зазимяването да се вземат мерки за осигуряване на добра вентилация в кошера, а също и да се потърсят варианти за по-добра изолация на стените.

Вентилация:
Обикновено дъно с отвор за вентилиране е достатъчно за справяне с влагата. В случай, че използваните кошери не са с дъно с вентилационен отвор трябва да се предприемат други мерки. За целта трябва да има осигурени поне два отвора на максимално разстояние във височина. Най-елементарният и лесен начин е да се отвори процепа за хранилката на покривната дъска на кошера (покрива се мрежа) и да се пробие отвор на капака.
В по-слабите кошери може да се постави и тръба за вентилация. Тръбата е изрязана от единия край под наклон, а от другия е покрита с мрежа, за да не излизат пчели, респ. да не влизат мишки. Тръбата се поставя в кошера след последната пита, като от горния край (този с мрежата) се подава извън покривното платно.
Покривното платно, което се използва вместо дъска не трябва да е заклеено, защото така то става непропускливо и пречи на вентилацията.
Този метод е показан в диск 5 на обучаващото видео по пчеларство на videopaseka.ru.
Отново там се препоръчва при зазимяване да се оставя разстояние колкото една рамка от стената на кошера до първата пита, за да се отдалечи питата от студените стени на кошера и да се създадат условия за вентилация.

По-долу е показан един много по-издържан начин за вентилация, а описанието за разполагането на отворите може да се прочете тук



Други варианти има описани в сайта Пчелар - пробвай сам.


Изолация: Доброто изолиране на кошерите е предпоставка за намаляване на конденза. Препоръчително е да се използва черна подпокривна хартия. Тя е преграда за вятъра, а и привлича слънчевите лъчи.
Тук може да се види как се прави изолиране на кошери:


От значение също така е и дебелината на стените на кошера. Колкото по-дебели стени, толкова по-добра изолация. В това отношение с много добри качества са полистиролните кошери, при които е замерена температурна разлика с околната среда от 30 градуса.

Още по темата:
Влагата в кошера - Farmer.bg
УПРАВЛЕНИЕ НА ПЧЕЛИНА В КРАЯ НА СЕЗОНА - Пчеларски вестник

През зимата на пчелите им е нужен въздух - Агронет.бг





2 коментара:

Топлоизолации каза...

Статията,която тук ни показвате е много важна и ценна за нас.Всеки един се сблъсква с тази неприятна влага, към, която ако не вземем силни и моментални мерки ще доведе мухъл, а от там алергии и какво ли още не, като изключим и лошият външен вид.Определени ни дадохте полезни съвети и още тези дни ще се опитам да се спася от нея в едно маже на вилата ми, където всичко е изолирано , но все още има влага от някъде.

sms каза...

Благодаря! Спделете резултата :-)