Методи за отглеждане на майка по естествен път


За силата и здравето на едно пчелно семейство от съществено значение е качеството и възрастта на пчелната майка. Пчелната майка живее до 5 години, но реално тя е годна в продължение на две години, след което се препоръчва да бъде сменена. Смяната става чрез придаване на млада майка, закупена от лицензиран майкопроизводител или отгледана в собствения пчелин.
Има различни начини за отглеждане на майки, но в случая искам да се спра на естествения за пчелите начин, в основата на който стои възникнала необходимост в семейството.
Такава необходимост се получава при осиротяване на семейството, самосмяна и естествено роене. Познаването на тези ситуации е гаранция за правилното им използване за развитието на пчелните семейства.
Майките, получени при самосмяна и естествено роене се считат за много добри, защото яйцата за тях са снесени в широки килийки и са хранени с висококачествено пчелно млечице.

Самосмяна
Залагането на маточници за самосмяна става в резултат на остаряване на майката или възникнал дефект. Често за предизвикване на самосмяна пчеларите осакатяват майката, като режат крило или краче. Друг начин е довеждане на майката до изтощаване в резултат на усилено снасяне. Така пчелите сами принуждават майката да снесе в подготвените маточни чашки. При самосмяна се залагат до 3-5 маточника. Това са големи маточници, от които се излюпват изключително качествени майки и трябва да се използват пълноценно.
Роеви маточници
Според информациите българската порода пчели залагат до 30-40 маточника, подготвяйки се за роене. За естественото роене роля играят наследствените белези на майката - т.е. майка, произхождаща, в резултат на естествено роене, унаследява тази склонност и семейството също ще има склонност към роене, което не е цел на пчеларя. Поради това не се препоръчва използването на майки, създадени в резултат на случайно, непредизвикано от пчеларя роене. Пчеларите сами предизвикват роене, когато целят производство на висококачествени майки. За целта те подбират семейства, които не са показали склонност към роене,  зимуват добре, не са податливи на болести и са високопродуктивни.
Свищеви майки - възникнали в резултат на осиротяване на семейството. Счита се, че тези майки не са толкова качествени, защото те се създават от яйца, снесени в килийки за работническо пило. Въпреки това този метод е често практикуван, особено за създаване на късни отводки или за смяна на майката в края на сезона, като за целта се отнема старата майка и се оставя семейството да заложи маточници. Установено е, че така произведените майки са в състояние да създават силни и годни семейства.

Повече по темата за производство на майки

От голяма полза за определяне възрастта на майката е нейната маркировка. Във видеото по-долу е показан начин за маркиране на майки. Важно е да се има предвид, че майката се маркира едва след брачния полет.
Чорбич - маркиране на майка
Цветовете на маркировката са международно установени и  се повтарят през 5 години



Няма коментари: