Зимно подхранване

В това видео един начинаещ пчелар, но с доста опит с видео-техниката, споделя какво е научил и как се грижи за пчелите си.  Видеото беше интересно за мен най-вече заради приспособлението за поставяне на храната в кошера.

Доста се рових в мрежата, за да видя нагледно как се поставя твърда храна директно в кошера. От описанията, които съм прочела става ясно, че пакетираната храна се поставя с отвора надолу върху рамките, непосредтвено над кълбото. Ясно е и че трябва да се разточи за да стане достъчно тънка, че да може да постави капака на кошера, но пък готовата е разточена и изгелжда доста тънка, още повече - тя е готово пакетирана, така, че няма накъде повече да се разточва. 

В това видео пчеларят използва предварително подготвена надстройка на кошера, с помощта на която си осигурява достатъчно пространство над рамките за поставяне на храна.
Аз нямам такова приспособление и моите опити да поставя готовата храна в кошера не бяха особено успешни. Пчелите бяха излезли над рамките и не реагираха особено на пушека. Притесних се, че вместо да им помогна, всъщност ще им навредя - от една страна, заради безпокойството, което предизвиквам, а от друга, защото поставяйки храната и надрамъчния капак върху нея, може да смачкам много от тях. В един от кошерите замених  дървения капак с няколко слоя вестници над рамките, както беше посочено в статията на г-жа Дикова "През зимата на пчелина". При другите кошери реших да поставя храната директно в хранилката. (Това съм го правила и преди, но само с мед, а и си спомних, че докато ровех за информация, прочетох подобно указание. Необходимо е хранилката да е без преграда и да се затвори добре, за да не изсъхне храната. А днес в статия в последния брой в. "Пчела и кошер" прочетох вариант хранилката да се обърне като похлупак над храната, която е поставена върху надрамъчната дъска). Пчелите бързо се ориентираха към хранилките.Мисля, че в случая имах късмет, че времето е топло и пчелите се движат по-усилено. При студени зимни дни и необходимост от подхранване - това едва ли ще даде резултат. 
Друг вариант за спасително подхранване, който видях беше с допълнителен корпус с няколко пити мед в него. И това ми се вижда всъщност най-лесно, стига разбира се да има резервни пити с мед в склада. 
Ето как става:
 
Относно подхранването: Като новак аз не посмях да оставя пчелите без подхранване, още повече, че според мен не бяха зазимени с достатъчно количество храна. 
Но принципът все пак е: да се подхранва само в случай на нужда, а не за всеки случай, защото действително може повече да навредим, отколкото да помогнем.

А тук има рецепти за питките, скоито се извършва подхранването в първото видео. Странно, че едната питка съдържа мазнина. Никъде не съм чела за подхранване с мазнина, но ето че има и такъв опит.
----------------------
полезни статии:
- Фармер.бг: Зимно подхранване на пчелните семмейства
- Агронет.бг: Грижа за пчелите през януари



2 коментара:

Стефан Стоянов каза...

Да, техниката на подхранване е важна, но нека да не пренебрегваме значението и на самата храна. Ако е с качеството на тази от http://www.multimax.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8 , всичко трябва да е наред.

Мултимакс пчелна храна каза...

Да, техниката на подхранване е важна, но нека да не пренебрегваме значението и на самата храна. Ако е с качеството на тази от Мултимакс, всичко трябва да е наред.