Зимни хранителни запаси

В периода след главната паша се прави оценка на хранителните запаси на семейството.
За зимуване всяко семейство трябва да е осигурено с достатъчно количество храна: - 15 до 25 кг чист нектарен мед.

Правило 1: Задължително се отстраняват пити, в които :
- се съдържа манов мед; 
- меда е от лесно озахаряващ се сорт (репко, синап);
- меда е от гроздов сок (главно в лозарските райони)
Правило 2: Медовите запаси за зимуването трябва да са запечатани. Допуска се използване само на 1/3 незапечатан мед. Незапечатаният мед лесно се овлажнява и вкисва.
Правило 3: В случай че липсват резервни хранителни запаси или хранителните запаси в кошера са недостатъчни, трябва да се извърши подхранване.

Веднага се налагат и въпросите:


Как се определя количеството на меда?
Количеството на меда се определи окомерно, като се има предвид, че: 

  • Дадан-Блатова плодникова пита, запълнена от двете страни със запечатан мед = 3,6 кг,
  • многокорпусна (ЛР) пита = 2,0 - 2,5 кг. 
Тъй като не всички пити са пълни от горе до долу с мед, при определяне на хранителните запаси трябва най-общо да се има предвид, че:
  • 4 килийки със запечатан мед съдържат 0,175 кг мед
Ако се изброят килийките с помощта на мерителна рамка и броят им се умножи по 0,175 ще се получи доста точна представа за количеството мед в кошера. 


Как се разпознава кой мед да се отстрани, кой мед е манов?
За мановия мед най-сигурния начин е чрез спиртна или варова реакция. А ето и признаците, които би трябвало да ни подскажат, че има принос на манов мед: 
- силно жужене на дървета без цвят
- обилен принос на нектар, без да има наличие на цъфтяща растителност
- медът в питите е тъмен, с маслено зелен отенък и вкус на карамелизирана захар.
Гроздовият мед се получава от сок на грозде, когато осите са пробили ципите на гроздовите зърна. Също се определя с варов или спиртов разтвор.
Захаросаният мед обикновено е стар мед, останал от предходната година.


Колко дълго и с какво се извършва есенното подхранване
Есенното подхранване започва не по-късно от 15 август, за да може за преработката на захарния сироп да се използват късните летни пчели. Те вече са амортизирани и няма да участват в процеса на зимуване, поради което е най-удачно те да бъдат натоварени с този процес. 
Августо-септемврийските пчели не трябва да преработват сироп, което значи, че есенното запасяване трябва да приключи до средата на септември. Преработката на сиропа изтощава физиологически пчелите, което се отразява на продължителността на живота им. Друга причина да се преустанови подхранването до средата на септември е, че в противен случай пчелите не успяват да запечатат преработения сироп, което води до вкисването му и респ. до голям подмор.
Есенното подхранване се извършва с гъст захарен сироп (1,5 кг захар на 1 л. вода). Още по-добре е да се направи с предварително инвертиран захарен сироп, който се усвоява по-лесно от пчелите.


Няма коментари: