В немалко публикации се отрича готвенето с мед, като се изтъква, че при награвяне на висока темепратура медът става токсичен. Това твърдение обаче не е доказано, по-скоро е продуктувано от факта, че мед нагрят над 60 а според други източници дори над 40 градуса С губи полезните си качества. Това обаче не го прави автоматичнo - вреден, още по-малко отровен. Не съм химик, нито лекар, но след доста ровене в мрежата не намерих потвърждение на тези твърдения.
Поради което искам да предложа една рецепта за меденки, която е публикувана в "Пчеларски вестник", тествах я и установих, че е много точна и резултатът е много добър. Дори и за хора, които не са особено добри в домакинската работа.
Та ето и рецептата:
Продукти: 2 яйца, 2 с.л. мед, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2/3 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1 п. ванилия, 1 п. канела, 500-600 г. брашно (меко тесто).
Та ето и рецептата:
Продукти: 2 яйца, 2 с.л. мед, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2/3 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1 п. ванилия, 1 п. канела, 500-600 г. брашно (меко тесто).
От тестото се оформят топчета колкото орех и се поставят в намаслена тавичка, на разстояние едно от друго. В средата може да се постави орехче.
Пекат се около 15-20 минути (докато порозовеят) в загрята фурна.
Да не се препичат - ще станат твърди.
Tрябва да добият такъв вид:
Снимката не е моя, намерих я в мрежата (към същата рецепта), но това е идеалния резултат .
Снимката не е моя, намерих я в мрежата (към същата рецепта), но това е идеалния резултат .
А тук има и друга рецепта за меденки с много хубави снимки на резултата.
А същo и за медени бисквити
Няма коментари:
Публикуване на коментар