Темата за подхранването, как и с какво се извършва подхранването през зимата е доста обширна. Тук предлагам още някои рецепти и техники за подхранване, открити в различни източници.
Един от начините за подготовка на храна е с кърмова маса - смес от мед и пудра захар в съотношение 1:4. Ето как e описано това в сайта Пчелар - пробвай сам:
"Кърмовата маса се приготвя от 3 – 4 части ситно смляна и пресята пудра захар и 1 част мед. Медът трябва да е нектарен и да произхожда от пчелин в който няма заразни болести.
Той предварително се затопля, а ако е кристализирал се разтопява на водня баня (съдът с меда се поставя в друг съд с вода, която се загрява на слаб огън при температура не повече от 50° С) т.е. колкото може да търпи потопеният във водата пръст на ръката. На 1 кг мед се прибавя 50 г вода. При по – висока температура (107 – 115° С), не само, че се разрушават витамините, ензимите и другите ценни съставки на меда, но неговата плодова захар се кармелизира и става трудно смилаема. Захарта се сипва в широк съд, прави се в средата гнездо и в него се излива топлия мед.
Отначало се бърка с лъжица, а след това с чисти ръце се смесва добре, докато се получи полутвърдо тесто, което не се разлива и запазва формата си, когато се направи на топка. От кърмовата маса се правят питки по 0,5 – 0,8 кг, дебели 1 см, поставени в полиетиленов плик, който се нарязва отдолу.
Подхранването се извършва през някой по – топъл ден. Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея, но точно над пчелното кълбо, се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали. При голям брой кошери, за да стане бързо, тази работа се извършва от двама души – един снема и поставя покривките на кошерите, а другият повдига покривката и поставя храната. Според нуждата, подхранването се повтаря още 1 – 2 пъти през 15 – 20 дни."
Пак от същия източник - рецепта за приготвяне на захарни питки. Служат за заместител при липса на мед.
"В емйлиран съд се сипват 4 – 5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална корица или когато капка от сиропа, пусната в чаша в студена вода, оставя след себе си тънка нишка и запазва формата си във водата. Готовият сироп снема от огъня и се разлива в плитки (1 см) мукавени кутии, предварително намокрени с вода. След кратко време сиропът се втвърдява и питките се дават на пчелните семейства по същия начин като кърмовата маса, като се се обръщат надолу без да се обвиват."
В следващото видео има и вариант за спасително подхранване само със захар. Тук захарта е изиспана върху вестник и поставена директно върху рамките.
Хранене може да се предприеме и кристализирал нектарен мед, който се поставя върху продупчен вестник директно въху рамките.
Всеки сам ще избере кой е най-подходящият начин за спасително подхранване, като се съобрази с това кое е най-добро за пчелите и с какво разполага, разбира се. Важно е да се има предвид обаче, че става дума за спасително подхранване и че има смисъл от него само ако пчелите са застрашени от гладна смърт.
В противен случай - по-добре да се оставят на спокойствие, като се прослушват и се наблюдава облитането.
"Кърмовата маса се приготвя от 3 – 4 части ситно смляна и пресята пудра захар и 1 част мед. Медът трябва да е нектарен и да произхожда от пчелин в който няма заразни болести.
Той предварително се затопля, а ако е кристализирал се разтопява на водня баня (съдът с меда се поставя в друг съд с вода, която се загрява на слаб огън при температура не повече от 50° С) т.е. колкото може да търпи потопеният във водата пръст на ръката. На 1 кг мед се прибавя 50 г вода. При по – висока температура (107 – 115° С), не само, че се разрушават витамините, ензимите и другите ценни съставки на меда, но неговата плодова захар се кармелизира и става трудно смилаема. Захарта се сипва в широк съд, прави се в средата гнездо и в него се излива топлия мед.
Отначало се бърка с лъжица, а след това с чисти ръце се смесва добре, докато се получи полутвърдо тесто, което не се разлива и запазва формата си, когато се направи на топка. От кърмовата маса се правят питки по 0,5 – 0,8 кг, дебели 1 см, поставени в полиетиленов плик, който се нарязва отдолу.
Подхранването се извършва през някой по – топъл ден. Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея, но точно над пчелното кълбо, се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали. При голям брой кошери, за да стане бързо, тази работа се извършва от двама души – един снема и поставя покривките на кошерите, а другият повдига покривката и поставя храната. Според нуждата, подхранването се повтаря още 1 – 2 пъти през 15 – 20 дни."
Пак от същия източник - рецепта за приготвяне на захарни питки. Служат за заместител при липса на мед.
"В емйлиран съд се сипват 4 – 5 части захар и една част вода и се варят на слаб огън при постоянно бъркане. Варенето продължава 30 – 40 минути, докато по стените на съда започне да се образува кристална корица или когато капка от сиропа, пусната в чаша в студена вода, оставя след себе си тънка нишка и запазва формата си във водата. Готовият сироп снема от огъня и се разлива в плитки (1 см) мукавени кутии, предварително намокрени с вода. След кратко време сиропът се втвърдява и питките се дават на пчелните семейства по същия начин като кърмовата маса, като се се обръщат надолу без да се обвиват."
В следващото видео има и вариант за спасително подхранване само със захар. Тук захарта е изиспана върху вестник и поставена директно върху рамките.
Хранене може да се предприеме и кристализирал нектарен мед, който се поставя върху продупчен вестник директно въху рамките.
Всеки сам ще избере кой е най-подходящият начин за спасително подхранване, като се съобрази с това кое е най-добро за пчелите и с какво разполага, разбира се. Важно е да се има предвид обаче, че става дума за спасително подхранване и че има смисъл от него само ако пчелите са застрашени от гладна смърт.
В противен случай - по-добре да се оставят на спокойствие, като се прослушват и се наблюдава облитането.
1 коментар:
каква е тази мерна единица /лг/?
Публикуване на коментар