За ползите от прополисовата тинктура

Разглеждайки различни сайтове, стигнах до тази информация публикувана на http://pchelin.tk/ - новини. Реших да я прехвърля тук - от една страна за да имам на разположение отговора и схемата на прием и от друга - защото полезната информация трябва да бъде разпространявана.

"Помага ли при слаб имунитет прополисовата тинктура?
2013-01-18 16:52
На читателския въпрос отговаря доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене Пчелният клей (прополис) заема важно място в арсенала на апидиететиката (приложението на пчелните продукти в лечебното и профилактичното хранене). Целебните му качества са известни още от дълбока древност. Лечителите от Древен Египет и Елада са използвали доста често прополиса. Днес твърде популярно в терапията и профилактиката на редица заболявания е използването на клеевата тинктура. Тя се получава при разтварянето на 30 г прополис в 100 млл 95-процентов етилов спирт. Пчелният клей е богат на много и разнообразни минерални соли, антиоксиданти, смоли, органични киселини, биологично активни вещества и др. Той (респективно клеевата тинктура) се препоръчва за повишаване на имунитета и резистентните сили на организма ни при възстановяване след прекарано заболяване, при стресови ситуации, дейности, свързани с повишена умствена и физическа дейности, за бързо зарастване на рани, лечение и профилактика на хроничните гастрити и стомашната и деуденалната язва.
Пчелният клей може да бъде полезен и при лечението на гъбичните инфекции заедно със специфичната противогъбична терапия. Противопоказание за прополиса е алергията към него. Затова клеевата тинктура се използва внимателно по схема, като се започва с малки дози, които постепенно се повишават. Препоръчвам следната схема: 1-и ден – веднъж дневно 5 капки прополисова тинктура в половин до една чаша вода 15 минути преди хранене. 2-и ден – 2 пъти по 5 капки прополисова тинктура в половин до една чаша вода 15 минути преди хранене 3-и ден – 3 пъти по 5 капки сутрин, обед и вечер 4-и ден – 2 пъти по 10 капки 5-и ден – 3 пъти по 10 капки 6-и ден – 2 пъти по 20 капки 7-и ден – 3 пъти по 20 капки След това, ако няма алергична реакция, се продължава още 20-30 дни при максимална доза 3 пъти по 30 или 3 пъти по 40 капки дневно. След пауза от 2 до 3 седмици курсът може да се повтори без необходимост от първите 7 дни. Благоприятното въздействие на пчелния клей върху стомашната лигавица дава възможност той да се използва самостоятелно или в състава на наши хранителни добавки за лечение и превенция на затлъстяването и метаболитния синдром. Добрите лечебни резултати се свързват с ефекта на прополиса върху новооткритите стомашни хормони – грелин и обезстатин. Взето от 24 часа"

За прополиса в този блог:
Прополис /пчелен клей/ - добив


Няма коментари: