Прополис /пчелен клей/ - добив

За ползата от прополиса е писано и се пише много.
Той е една от най-ценните суровини - с него пчелите полират килийките на восъчните пити, преди майката да снесе яйца в тях, затварят процепите в кошера, издигат преграда на входа за защита от неприятели; мумифицират вредители, които са попаднали в кошера и са били убити от тях и др.
Прополисът е основна суровина и на апитерапията, което прави добивът му една от целите на продуктивното пчеларство.
Стандартният начин за добив на прополис е чрез остъргване от стените на кошерите и от рамките. При този метод прополист често е смесен с дървени частици, части от пчели и др.
На видео-списъкът по-долу е показан метод за добив на прополис, при който се използва найлонова мрежа.


Мрежа против комари е напълно приложима за такива цели.
Тя се опъва на дървена рамка и се поставя върху пчелните пити. Може да се постави и върху метална решетка. (Аз лично поставих над рамките мрежа по-голяма от кошера без да я опъвам по никакъв начин. Дървеният капак на кошера я държеше добре изпъната) За добив на прополис по пчеларските магазините се продават и пластмасови решетки, които се използват по подобен начин. Предимството им е, че са по здрави и може да се използват по-дълго време. Отворите на тази решетка/мрежа не трябва да надвишават 5 мм. По-големи отвори пчелите ще надградят с восък, вместо да запушат с клей.
Период на събиране:
Решетката за прополис може да се постави още в началото на пролетта (съществува и мнение, че е по-добре да се изчака лятното слънцестоене (21 юни), защото тогава опасността, пчелите да запълнят мрежата с восък вместо с прополис е по-малка.).
Отнема се есента, преди първото третиране срещу вароатоза.
След свалянето на мрежата тя се поставя за няколко дни в хладилник. В резултат на охлаждането прополисът става чуплив и се отделя лесно.
Източници на прополис са:
бреза, бряст, иглолистни дървета, топола, конски кестен, бук, елда. Пчелите събират смолите на тези дървета от младите пъпки и наранени места по кората и ги смесват със свои ферменти. Според местоположението и сорта си едно семейство може да произведе до 500 гр. прополис годишно.
Хитрина от един немски форум: Най-добре пчелите наклейват, когато започнат подготовката си за зимния покой - август, септември. Може да бъдат допълнително "мотивирани" към това, като се създаде слабо течение в кошера - например под едната страна на капака на кошера се поставя дървено парче. Тъй като, поради мрежата, пчелите не могат да стигнат до отвора, те облепват с клей нея.
Съхранение и обработка:
Прополисът не бива да се нагрява, защото губи термоустойчивите си съставки
Съхранява се при температура до 25°С - сухи, тъмни и хладни помещения, без пряк достъп на слънчева светлина.
Опаковка: целофан или найлон. Преди опаковане трябва да се изсуши за няколко дни - в плитък съд, на стайна температура. Не се препоръчва оформянето му на топчета, пури и др., защото в тях може да се развият вредители (восъчен молец).
Срок на съхранение: до 7 години.
Цвят: Жълтозелен до тъмночервен
Пречистване:
- Ръчно - чрез отделяне на твърдите примеси
- Във вода: Тъй като е по-тежък от водата при заливане с вода прополисът остава на дъното, а механичните примеси (восък, пчели и т.н.) се издигат нагоре. Не се препоръчва, защото прополисът се разтваря частично във вода. Освен това при намокрянето, примесите от цветен прашец (неизбежно смесване) се овлажняват и мухлясват.
- В спирт в съотношение 1:3 - оставя се да престои за няколко седмици. Използва се полученият след прецеждане спиртен разтвор.

Важно: Никога не бива да се отнема целият клей на пчелите, защото това ще ги направи податливи на болести и незащитени за зимния период.

Материали:
http://atanasov.alpobg.com/propolis.php
http://abiconic.dir.bg/bees/propolis.htm#propolis_in_bee_hive
http://www.farmer.bg/news_view.php?id=1331
http://bienenforum.iphpbb3.com/forum/78638741nx22723/propolis-f23/


1 коментар:

Анонимен каза...

По-жълт заден фон направете, че сега много хубаво се вижда !!!