Градско пчеларство


Преди време във фейсбук попаднах на една странна група, която призоваваше към премахване и забрана на пчелите в населените места. Не споря, че ухапването от пчели може да предизвика тежки алергични реакции и че болката при ухапване е неприятна. Разбира се, не всички са длъжни да обичат пчели, но мисля, че такива крайности като "не на пчелите в населените места" са ненужни и не водят до нищо добро.
В тази връзка се сетих че съм чела за практики да се отглеждат пчели по покривите на високите сгради в градовете. Ето какво намерих:
Берлин, столицата на Германия,3 450 889 души(Уикипедия данни за 2010):
Ерика Майер - отглежда пчели на покрива на блока в който живее, в непосредствена близост до съседи и други домове. Предимството: пчелите събират нектар предимно от дърветата.
Юрген Хайнц: неговите пчели са в градина в центъра на Щеглиц.

По думите на Ерика Майер: През 80-те години са правени редица изследвания на меда, събиран в замърсена среда и е установено, че пчелите са в състояние да филтрират вредните вещества в нектара  и да създават чист продукт дори и в градски условия. http://www.stadtbienenhonig.com/

Франк Хинрихс - неговите пчели са покрива на берлинската катедрала и дори .... в двора на президентството
Инициатива: "Берлин жужи"
Все повече пчели в града и на все по необичайни места. В Берлин има над 500 хоби-пчелари, които полагат усилия за популяризиране на пчеларството в градски условия и възприемане на значението на пчелите за живота като цяло.
Лондон (население 7 556 900 души - Уикипедия 2007 г.): Джоанес Пол (продуктов дизайнер и хоби-пчелар) отглежда пчелите си в центъра на града в съседство с много други къщи и училище.


 Градските пчелари изтъкват предимствата на отглеждане на пчели в града:
- по-разнообразна растителност
- по-високи температури (2-3 градуса по-високи в сравнение със селата)
- в града не съществуват проблемите, предизвикани от средствата за растителна защита или генно-модифицираните организми
- повече клиенти

Пчеларите от Мюнхен (население 1 385 273 - Уикипедия 2010) са се обединили под мотото : "Заедно връщаме природата" и създават мрежа, в която се дискутират теми, свързани с екологията, пестицидите, генно модифицираните продукти; привличат и подпомагат нови пчелари и най-важното извършват сериозна просветителка дейност - за да няма страх и отричане.

Ето тук и един пример от Хонг-Конг (население 6 708 389 души - Уикипедия 2008):

В тази връзка може би трябва да се замислим дали непременно да отричаме пчеларството в населените места или бихме могли да потърсим варианти за мирно съжителството с тези прекрасни и жизненоважни за нас - хората насекоми.

Можем само да поздравим пчеларите от хотел Хилтън в София, които направиха крачката към пчеларство в градски условия.Първият хотел в България, който произвежда собствен мед
Още по темата: Градски пчели


1 коментар:

цени унищожаване на хлебарки каза...

Да, не е особено приятно ужилването. Мен не ме е жилила пчела, а оса и е доста неприятно. при това съм забелязала, че осите са доста стръвни и нахални, случвало ми се е така да ме преследват две оси, че накрая си хвърлих сандвича и ме оставиха. После разбрах, че налитат на месо. Та ако има група против осите определено бих я подкрепила, но за пчелите нямам такива лоши впечатление. А и те не са нахални и не налитат на жилене както осите.