Американски гнилец - можем ли да се справим с него?

Наскоро прочетох една статия със заглавие "Гнилецът е лечим - Представяне на един модерен метод за саниране". Статията е на Guido Eich, консултант по пчеларство, Институт по пчеларство Celle. И тъй като периодът за проявление на тази болест е тъкмо през летните месеци, когато в семействата има много пило, реших да споделя информацията, която открих за лечението му.
Подобна информация открих и пуснах преди седмица: "Американски гнилец - лечение" от сайта http://atanasov.alpobg.com/. За жалост това беше единственото, което намерих в нашите сайтове. Навсякъде другаде се предлага само и единствено - унищожаване на семействата. Генерално решение на принципа - "няма пчела - няма проблем". Всъщност именно заради това се разтърсих повече и стигнах до немските публикации, в които, процеса на саниране е описан по-подробно.
Мисля си, че в борбата с гнилеца е по-добре да се знае, че има варианти, различни от унищожаване, особено когато става дума за тежкия труд на българските пчелари и опасността да загубят всичко.
Важно е да се знае и че е необходимо да се правят периодични лабораторни проби на материал от медения венец на питите за ранно откриване на заразата. Тогава, струва ми се, борбата с гнилеца ще заприлича на борбата с вароатозата и може би, някои проблеми в българското пчеларство няма да ги има.
И все пак по темата: Описани са два метода за саниране: чрез изолиране на пчелите за 48 часа и открит метод, при който се отнема пилото и хранителните запаси, но пчелите остават в кошера.
Общото в двата метода е:
- отнемане и унищожаване на всички пити от заразения кошер. Узрелият мед от тези може да се центрофугира и използва от хората, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ОТ ПЧЕЛИТЕ.
- осигуряване на фаза на гладуване - необходима за прочистване на пчелите от хранителните запаси, натрупани в тях
- прехвърляне на семейството в нов, дезинфекциран кошер върху пити с восъчни основи
- евентуална подмяна на майката
- подхранване на семействата
- изгаряне на всички рамки, затоплящи материали
- дезинфекция на годните за употреба кошери
- дезинфекция на целия инвентар, включитено центрофуга
За провеждане на мероприятия по саниране трябва да се има предвид следното:
От тях има смисъл, ако заразата е в начален стадий или профилактично - ако са открити голямо количество спори в пробите. Санирането се извършва от човек с достатъчно пчеларски опит и познания. Важно е осигуряване и на помощник с познания в пчеларството.
Силно заразените семейства се унищожават.
За правилния подход при провеждане на санирането, а и за предотвратяване разпространението на заразата, от значение е да се знае, как се разпространява болестта в семейството и между отделните семейства:

В семейството:

  • Захранване на ларвите от страна на пчелите-кърмачки със съдържащ спори материал
  • Замърсяване на кошера със спори. Спори се намират в в прашеца; в меда; в прашеца; по пчелите (по косъмчетата); в пчелите (медово стомахче); в изпражненията на восъчния молец
Разпространение между семействата


  • в резултат на: кражби, роене, налитани на пчели и търтеи; 
  • чрез дейността на пчеларя: подхранване с мед или прашец с неизвестен прозход; смяна на питите, създаване на отводки от заразени семейства; размяна на пити с пило (за подсилване на семейства), използване на едни и същи уреди за различни семейства; струпване на много семейства на едно място или в един район; даване на пити и восъчни разпечатки за облизване на меда от пчелите
САНИРАНЕ
1. чрез изолиране на семейството:
  • няколко дни преди процедурата майката се затваря в клетка (по-малко открито пило)
  • поставяне на майката в сандъче за изкуствен рой или празен кошер/магазин (може и кашон с мрежи за проветряване)
  • напръскване на пчелите с вода, за да се предотврати разлитането им
  • смитане на пчелите в същия съд, в който е майката
  • претегляне на получените роеве - препоръчителното тегло на рой е 2,5-3 кг (най-малко 1,5 кг); обединяване за постигане на необходимото тегло
  • изолиране на изкуствения рой без подхранване, на студено място (макс. 13°С)
  • подхранване след 24 часа - тогава медовото стомахче е празно
  • освобождаване и прехвърляне на пчелите на 2-рия ден -  привечер (опасността от нападение е по-малка): Майката се поставя в дезинфекциран кошер с восъчни основи, пчелите се оставят да я последват през отвора, като им се осигурява дъска за пълзене.
  • непосредствено подхранване с 2,5 л. захарен сироп
Преимущества на метода: контролирана фаза на гладуване; по-лесно контролиране на теглото
Недостатъци: необходимост от сандъчета за изкуствен рой; задължително осигуряване охлаждането на пчелите, поради опасност от задушаване
2. без изолиране на семейството:
  • преди процедурата майката (вече в клетка) се изважда от кошера и се поставя настрани
  • Пчелите се стръскват последователно от питите (пити с много мед, особено разпечатан се смитат, за да не покапе мед в кошера). Пчелите се смитат в техните кошери. Слаби семейства, които не са силно заразени се обединяват до постигане на необходимото тегло - 1,5-2 кг
  • Всяка освободена от пчели пита се поставя веднага в чувал и се затваря плътно
  • Майката се връща в кошера, но остава в клетка - така се предотвратява опасността от бягството й по-време на фазата на гладуване
  • Кошерът остава с отворена прелка на мястото си
  • Пчелите могат да излитат, но нямат никакви пити в кошера 
  • Фазата на гладуване продължава 3-5 дни в зависимост от пашата. 
  • Пчеларят контролира всяка вечер семейството за наличие на градеж. 
    • При наличие на паша пчелите започват градеж на капака на кошера. Този градеж трябва да се отстранява всяка вечер, за да се намалява възможността от складиране на запаси. При семейства с наличие на градеж фазата на гладуване се прекратява едва на петия ден и тогава се прехвърлят в нови кошери.
    • При липса на паша семействата градят само първия ден една малка восъчна пита. На следващите дни - няма градеж. Такива семейства се прехвърлят и захранват на  третия ден.
  • Новият кошер се зарежда с восъчни пити и се поставя върху стария, в който пчелите предварително са стеснени. Клетката с майката се закача в новия кошер. Изчаква се преместването на пчелите при майката и стария корпус се отнема. На новия се поставя дъно и се затваря. Клетката на майката се запечатва със захарно тесто.
  • Подхранва се със захарен сироп - първите два дни по 500 гр. (разтвор 1:1) В следващите по усилено за да стимулират пчелите към градеж.
Този метод има и друг вариант: Още в началото пчелите се стръскват в нов, дезинфекциран кошер, в който са поставени 2-3 рамки с восъчни ленти. Преди това в него е поставена клетката с майката. След 2-3 дни тези рамки се отнемат и върху този корпус се поставя нов с рамки с восъчни основи.  Клетката на майката се запечатва със захарно тесто и се премества в горния корпус. След преместване на пчелите долния корпус се отнема.


Източници: 


Няма коментари: