Mиризлива върба (Elaeagnus angustifolia)

Източник: http://commons.wikimedia.org
фотограф: Georg Slicker
Оригиналната статия на Георги Кънчев, Кънчо Калмуков може да се види на http://www.apiko.eu/
Тук предлагам някои извадки от нея: "Дребни, отвън сребристи, а отвътре - оранжевожълти. Двуполови, издаващи силен аромат. Цъфти от средата на май - юни, като продължителността на цъфтежа трае 15-20 дни, в зависимост от надморската височина и метеорологичните условия. Опрашва се ентомофилно. Младите фиданки започват да цъфтят рано (до 3-та и не по-късно от 5-та година) след засаждането. Посещава се охотно от пчелите през целия ден. Отделя обилно количество нектар и цветен прашец. От декар могат да се получат до 25-55 кг мед.
Цъфти през периода, когато бялата акация вече прецъфтява и продължава до започване на цъфтежа на едролистната липа. Това е времето, в което пчелното семейство е в “критична” точка от своето развитие. Бързото нарастване на семействата и бездействащата млада пчела довежда до масово изпадане в роево настроение. Обилната паша, която предоставя видът, подпомага излизането от създалата се неблагоприятна обстановка, като значително облекчава работата на пчеларя, помагайки му да преодолее роенето! Плодът е продълговатоелептича костилка със сребристобял перикарп."

Aзотфиксиращ вид, способстващ за подобряване на почвеното плодородие. Подходяща е за формиране на живи огради около пчелина, възпрепятствайки преминаването на хора, домашни и диви животни. През зимата спира силните пориви на вятъра и предпазва кошерите от преохлаждане и снегонавяване. Може да се използва за укрепване на свлачища, ровини и откоси, както и за крайпътни залесявания. Съжителства с редица медоносни видове и е подходяща за изграждане на меден конвейер.

Цветове: сребристо-жълти със силен аромат
Височина на дървото: 5-10 м
Размножаване - чрез семена. Семената се берат през септември - октомври и се засяват през пролетта (източник: MF-магазин за цветя)



Няма коментари: