За проблемите пред българските пчелари

"Даниела Челебиева: Пчеларите намаляват, цената на меда е ниска

До този момент ние не срещаме разбиране от страна на правителството за подкрепа на пчеларството. Това заяви Даниела Челебиева, председател на шуменската структура на Съюза на българските пчелари. Пчеларите в страната са намалели с 5 000, а пчелните семейства със 120 000, каза тя. По думите и средствата от първата 3-годишна национална програма за развитие на пчеларството са били крайно недостатъчни- около 7 500 000 лв.
 "Още преди да стартира тази програма ние изложихме исканията си за подпомагане на пчеларите - на пчелно семейство, това не се осъществи и смятаме, че това е причината пчеларството да е в упадък", обясни Челебиева.
По нейна информация през 2007 година в страната е имало 40 000 пчелари, 9 000 от тях са участвали по проекти по тригодишната програма и програмата за развитие на селските региони. По думите на Челебиева цените на меда са ниски и по този начин не могат да се осигурят средства за съществуване на пчералите. "В момента цената трябва да е 5 лв. за килограм, а тя достигна едва 4 лв.", каза тя и добави, че пчеларството е скъпо и като хоби и като бизнес."


Цялата статия: 

Регал - Новини - България - Даниела Челебиева: Пчеларите намаляват, цената на меда е ниска


Няма коментари: