Леска - eдин от първите източници на цветен прашец

Цветният прашец е белтъчна храна за пчелите и е от особена важност за залагане и отглеждане на пилото. Ето защо за пчеларя е важно да осигури в близост до пчелина източници на цветен прашец за целия период на развитие на семейството.
Един такъв източник е обикновената леска (Corylus avellana). Тя цъфти от края на февруари до април, което я прави особено необходима за пчелина. Прашецът на леската съдържа 46,70% белтъци.
Предвид променливото време през февруари - март би било полезно този ценен източник на прашец да бъде по-близо до пчелите, за да може те по-лесно да достигат до него.
Леската успешно може да се използва като жив плет на пчелина, като така ще има и друга роля - да предпазва семействата от ветрове и животни.
Леската е източник само на прашец, няма стойност като източник на нектар.

Оценка от гледна точка на пчеларството:
* растение, необходимо за развитие на семействата
* цвят на полените: жълт
* нектарна стойност: -
* стойност на полена: 2 (средна)
(Източник: http://blog.imkereiobstwiese.de/)
 

Характеристика:
"Тя е листопаден храст и расте на богати на хранителни вещества почви. Среща се и на бедни, каменисти почви. В планините тя прониква докъм 1800 м над м. в., където най-често съпровожда буковите гори. Обикновената леска се заселва и на мястото на изсечените гори и там може да образува обширни храсталаци. Кореновата система на обикновената леска е разпростряна нашироко, но не прониква надълбоко в почвата. Стъблата на един лесков храст образуват плътна почти кълбовидна корона. " (Източник: http://www.kakvo.org/obiknovena-leska-corylus-avellana/biologia/statia)
Леската може да виреее на всякакви почви. Захваща се от резници или чрез отделяне на вкоренени издънки на есен. През пролетта се извършва подкастряне като се изрязва част от старото дърво.


Няма коментари: