В един форум попаднах на въпрос: "какво да засадя между кошерите?" отговорът беше: "бяла детелина" - без обяснения, без убеждаване - категорично.
Потърсих повече информация за бялата детелина и ето какво намерих:
"Многогодишно фуражно и изключително ценно медоносно тревисто растение с изправени стебла и тройни последователни листа. Съцветията са сферични бели главички с големина 1,5 - 2 см в диаметър. Цъфтежа е продължителен - от май до октомври.Отглежда се лесно,издръжливо на засушаване, може и да се коси. Семената се засяват през март, април, август."
Хубавото е, че бялата детелина расте ниско, т.е не се налага непременно и често косене между кошерите. Има сорт, който не достига повече от 10 см височина.
Отглежда се по-лесно спрямо други тревни смески, като създава плътна зелена листна маса.
Многогодишно растение е, поради което не се налага да се сее всяка година.
Развива се вегетативно и се самозасява. Може да се задържи 5 до 10 години на един терен. Понася утъпкване.
Развива се вегетативно и се самозасява. Може да се задържи 5 до 10 години на един терен. Понася утъпкване.
Бялата детелина има висока нектаропродуктивност и се доближава до едни от най-ценните медоноси. Наред с това е и източник на прашец за продължителен период от време.
Основни характеристики, от значение за пчеларството
- цъфтеж: средата на май до средата на септември
- съдържание на нектар: много богато
- съдържание на полени: богато
- цвят на прашеца: светло кафяв
- най-добре се развива при влажност на почвата 60-80%, при по-голяма влажност се подтиска формирането на цветни органи
- засяване - ранна пролет
Латинско наименование: Trifolium repens
Медът от бяла детелина спада към сортовете мед с мек вкус. Цветът му е бял до жълто-бял. Богат е на глюкоза, поради което кристализира бързо и се среща в кремообразен вид. Високото съдържание на глюкоза го прави и добър източник на енергия.
В народната медицина се препоръчва при бъбречни и белодробни заболявания. Действа диуретично. Подобрява функциите на белите дробове.
Източници:
- Сортови семена
- Двор и балкон
- Домашен кулинар: Видове мед и лечебни свойства
- die Honigmacher
Няма коментари:
Публикуване на коментар