Американски гнилец

Американският гнилец е най-опасната и опустошителна болест по пчелите. Предизвиква се от споровата форма на Bacillus larvae, която е много устойчива на външни въздействия. Най-характерния признак на заболяването е превръщането на запечатаното пило в точеща се гнилостна маса с неприятен мирис и сиво-кафяв цвят.
"В резюмиран вид най-характерни, типични само за американския гнилец признаци на заболяването, са хлътването на капачетата на килийките, точещата се трупна маса и липсата на признаци на заболяване на незапечатаното пило. При тези признаци болестта лесно се разграничава от другите заболявания на пчелното пило." ("Американски гнилец" - Agrosaveti.com)
При съмнение за заболяване пчеларят трябва:
- да затвори кошера, за да го предпази от нападения респ. разпространение на заразата
- да стесни входа на кошера
- да преустанови прегледите и дезинфекцира ръцете и инструментите
- да уведоми ветеринарния лекар
- да извести другите пчелари в региона
Заболяването се разпространява най-често в резултат на нападенията между семействата, както и при прегледите, правени от пчеларя. Болестта се появява в края на юли-август.
Борбата с американския гнилец се води съобразно разпорежданията на ветеринаря. Главния начин за справяне с болестта е изгаряне на заболелите семейства и дезинфекция на годните за употреба кошери.


Няма коментари: