Високи технологии в пчеларството

Ео един помощник за организиране дейността на пчелина: http://beeorganizer.ru/welcome
Необходима е съвсем проста регистрация с ел. поща
Паролата за достъп се изпраща на ел. поща и това е - после трябва да си въведете кошерите - можете да ги подредите и оцветите както са в действителност. Позволява създаване на до 10 десет пчелина едновременно. С десен бутон върху конкретния кошер се извиква меню, в което може да се водят бележки за кошера, да се планират дейности и т.н. Всички записки се събират в единен план за дейностите, който може удобно да се разпечата и ползва на пчелина. В журнал може да се води точно описание за всяко семейство поотделно, да се записват основните показатели, да се добавят снимки. Има раздел графики, в който нагледно на база направените записи може да се види състоянието на семейството. Основните показатели като възраст на майката, болести и т.н. се оангледяват върху конкретния кошер, което позволява с един поглед да се добие представа за състоянието на конкретното семейство



А тук става дума за теглилка, която дава възможност отдалеченео да следите състоянието на семесйството.
В представянето й в блога на vodeopaseka.ruu  е наречена "Малка революция" в пчеларството.  Теглилката дава възможност да се следят семействата по всяко време и от всяко място с интернет. По този начин може да се вземе решение за извършване на кокретни действия без семейството да се безпокои излишно.
Динамиката на масата е най-добрия показател за стъстоянието на семейството, наличие на храна през зимата, състоянието на медосбора през  лятото. Данните за теглото се предават всеки час. Уредите работят при голям температурен диапазон -40° до +50°С.



Към варианта на Beewatcх Professional  може да се включи допълнително и контролери
- за дъжд (продължителност и количество),
- за температура и влажност на въздуха,
- за скорост на вятъра
- за температурата в кошера
- за летежа
- предупреждение при неправомерно отваряне на кошера
Разполага и с GPS система за октриване на местоположението - полезно при кражба.
Основният модул включва измерване на теглото, температурата и влажността на околната среда. Има и модул само с теглилка, който е значително по евтин, особено ако се закупи без таблет.

Още информация:


Няма коментари: