Пчели на терасата - или още по темата за пчеларството в градски условия

Отглеждането на пчели отдавна не е приоритет само на селските райони. Пчели се отглеждат с успех и в градовете. Дори съществува мнение, че градските условия са по-подходящи за тези цели, защото темепратурите са по-високи, има разнообразна растителност, не се пръска с пестициди и не се отглеждат ГМО.

В тази връзка ето едно интересно предложение: Как ви се струва вместо саксия с цветя на терасата да виси сандъче с пчели :) - например като това тук:
http://balkonbienen.de
Снимки на кошера отблизо може да се видят тук. Авторът обещава да пусне и подробни скици.
Какво е важно да се има предвид:
- разбира се на първо място е необходимо да се провери дали няма забрана за отглеждане на пчели в конретното населено място или жилищна сграда.
- съседите да бъдат уведомени и  убедени, че няма опасност за тях. В противен случай, това определено би било проблем.
 - да се намери подходящо място за разполагане - да не е в непосредствена близост до място, на което минават хора - например над входната врата на сградата,
- кошерът трябва да е закрепен изключително добре, така че да не съществува и най-малка опасност да падне и застраши минувач.
- да се избере подходящата раса пчели (информация).

Подобни практики:
inews.bg: "В Хонконг отглеждат пчели на балкона"
http://www.pchelar-probvaisambg.com/ - "Пчели на балкона"
http://theurbanhive.blogspot.com/
http://www.bienenkiste.de/ - Снимки

Полезни съвети:
http://www.bees-and-beekeeping.com



Честно казано, не вярвам някога да видя на нечия българска тераса да виси сандъче с пчели, но все пак се надявам да не съм права. Далеч съм от мисълта, че всеки трябва да окачи на терасата си по един или два кошера, но много ми се иска да се освободим от страха, да спрем с отрицанието и да се опитаме да разберем :)

И ето че не съм била права (което много ме радва):
Фондация "I have a Bee" поставят началото на пчеларството в градска среда и се бори със страха на хората от пчелите. научете повече:








Няма коментари: