Черна болест

Една от болестите, които се появяват в големите летни горещини е вирусният паралич. Болните от вирусен паралич пчели са с отскубнати власинки (резултат от стремежа на здравите пчели да изхвърлят по-скоро болните извън кошера. - Агроконсултант). Липсата на власинки определя черния цвят, а от там и наименованието на болестта. Вирусният паралич е заразна форма на черната болест, при която заразата се предава чрез слюнката на пчелите. Води до бързо отслабване и дори смърт на семейството. Съществуват мнения, че именно вирусният паралич, е един от възможните причинители на високата смъртност сред американските пчелни семейства през 2006/2007 год. Болните пчели са с издути коремчета, движат се с раздалечени крачета и не могат да летят. Може да се видят скупчени на едно място пред кошера или върху питите в кошера, където е възможно да отделят екстременти. Изхвърлените пред кошера пчели са черни на цвят, лъскави и с подуто коремче. Болестта може да се обърка с нозематоза и отравяне на пчелите, а също и с някои от другите проявления на черната болест, които са с незаразен характер (генетични мутации - решава се чрез смяна на майката или белтъчен глад през лятото - подхранване със сироп и белтъчни храни)..
За предотвратяване е важно в горещините да се вземат мерки за засенчване на кошерите, осигуряване на добра вентилация и поддържане на добра хигиена.
Също така е важно да се спазват и изискванията за борба с вароатозата, тъй като е установено, че в нападнати от кърлежа семейства, проявленията на паралич са много по-силни и чести.

Повече информация на:




Няма коментари: