хващане на рой

Обикновено в летните месеци темата за ловенето на роеве е доста актуална. Тъй като все още не ми се е случвало - аз продължавам да събирам само теоретична информация.

Ето как прави това Даниел Енчев от Каспичан:  "вземам две тъмни пити, леко с 2 тънки летвички и с пирончета ги прикрепвам една към друга на разстоянието, на което отстоят нормално в кошера, привързвам ги за ушенцата с тел и ги окачвам накрая на един прът, много е удобно, особено когато са на високо. Намазвам леко питите с мед, натърквам ги обилно с маточина и лекичко ги поднасям до роя. Останалото става само, за около 10 минути, те милите се прехвърлят върху питите, след това внимателно махам летвичките и хоп в новото кошерче. Оставям го отворено под дървото и като се стъмни го поставям на мястото му.
Споделеното е от негово интервю за вестник "Пчеларски вестник"

На видеото по-долу е посочен един елементарен начин, който може да се приложи ако роят се е захванал на подходящ клон:

Рязането на клона обаче не е за препоръчване, защото е възможно на същото място да се захване по-късно друг рояк.

Един вариант, който открих докато търсех описание на следната снимка:
Снимката е на Hajotthu от немскоезичната Wikipedia 
Това са сакове за ловене на рояци, като се поставят в близост до кошера, когато се забележи подготовка за роене. Ако се постави навреме, срещу входа на кошера - роякът влиза директно в сака. (Източник: infostand.eu)
А ето и едно описание за улавяне на излязъл рояк с помощта на сак. Използва се тънък, тъмен материал, като отгоре се оставя отвор, който е достатъчно голям да поеме цял рояк. Сакът се закача на прът с ринг в единия край, през който е промушен шнур. Завързва се отгоре с шнура. Чрез придърпване се отваря, поставя се под рояка, разтърсва се предмета, на който се е захванал рояка, така, че да падне в сака. След което веднага се затваря. (източник: zeno.org)
В хода на ровеното открих и друго полезно приспособление: тръба с фуния накрая.  Ако съдя по-големия интерес и коментари - е доста удобна. Използват се канализационни тръби Ø100 (оранжеви), като се снаждат толкова броя, колкото е необходимо за да се получи необходимата дължина, за достигане на рояка. Накрая се поставя преходник към по голям размер Ø150/160, който служи като фуния. От другия край се закрепва черен дамски чорапогащник (винаги има полза от нас) - да виси на не повече от 10 см - според написаното във форума е по-удобно.
Първо във фунията се поставя ръчна пръскачка, като предварително е блокирана ръчката. След като се намокри добре, пръскачката се маха, и рояка се събира с помощта на фунията. с леко разклащане грозда пада в тръбата и оттам в чорапа. Тръбата се разглобява, чорапа се придърпва нагоре максимално, като по този начин пчелите влизат в тръбата и много лесно се изсипват от нея в приготвеното сандъче. Идеята е на Henry Seifert и е описана на http://www.imkerforum.de/showthread.php?t=17000
Тук може да се видят снимки:
http://www.imkerforum.de/attachment.php?attachmentid=364&d=1243891771
http://www.imkerforum.de/attachment.php?attachmentid=362&d=1243890916
http://www.imkerforum.de/attachment.php?attachmentid=363&d=1243890916

Още информация: agronet.bg: Как да хващане и използваме роевете? 


cпoдeлянe нa вpъзĸa
 http://spodelime.com/


Няма коментари: