Лофант

Източник на снимкатаWikipedia, Автор Dalgial 
Публикациите за лофант (Agastache rugosa), които открих в българското интернет пространство съдържат едно странно за мен твърдение, а именно, че българските пчелари не познават лофанта и медосносните му свойства. Винаги съм смятала точно обратното, защото като съвсем начинаещ пчелар - любител, аз чух за лофанта от различни пчелари. Дори миналата година ми дадоха смена и в резултат отгледах няколко стръка в близост до кошерите си :). Имах и фацелия - странното беше, че на фацелията не видях нито една пчела, докато лофанта се посещаваше доста. Така и не разбрах причината.
Лофантът освен, че е добър източник на нектар за пчелите (400кг от хка - gradina.zamakabg.com), се определя и като изключително полезна билка. В публикацията на kasnaprolet9999 може да се намери доста информация по въпроса. Като източник на полен е умерен, като събираният прашец е с жълт цвят (по данни на die-honigmacher.de )
Достига на височина до 120см, някъде се съобщава за 200см (при мен не беше по-високо от метър). Размножава се чрез семена (запазват кълняемост 2 години), които се засяват през март и се разсаждат към края на април, след като се установи трайно топло време. Не е взискателно към почвата. Цъфти от юни до края на август. Според инж. Г. Пенев, който е внесъл растението за първи път, на втората година от засаждането му, се получават по две реколти - в края на пролетта и началото на есента, като стъблата му се режат на височина 30-40 см  височина (blitz.bg - интервю).
В градина изглжеда много добре на групи, особено ако е комбиниран с други цветя от рода агастаче. Намира приложение и в кухнята - като подправка, а също се използва и за чай или като ароматна добавка към черния чай.

Повече информация




3 коментара:

Анонимен каза...

Продавам семена и изсушен лофант за чай. 100гр за чай - 5лв. Семена 10гр-10лв, 20гр-18лв. тел 0883407847

Анонимен каза...

Продавам чай от Лофант. Опаковка от 100гр- 5лв,; 500гр-20лв.; Мед от лофант 1кг-9лв. Семена от Лофант 10гр-8лв. 20гр-15лв. 30гр-20лв. 50гр-30лв. За поръчки на 0883407847.

Анонимен каза...

https://www.olx.bg/ad/prodavam-seme-i-suh-za-chay-ot-lofant-ID6pmqC.html#8b4f60d83d