Зателване на рамки и монтиране на восъчни основи


Натяжка проволоки + наващивание from Videopaseka on Vimeo.

На видеото е посочен метод за опъване на тел и поставяне на восъчна основа.
Обърнете внимание на звука, който е показателен за правилното опъване на телта. От поставянето на телта зависи и градежа от страна на пчелите. В този смисъл от полза е и поставянето на 5 реда тел, което позволява по-добро закрепване на восъчната основа.
Лично на мен ми направиха впечатление и отворите в горната част на рамката. Целта на тези отвори е по-лесното преминаване на пчелите от една рамка на друга, особено през зимния сезон.
В коментарите към видеото са споменати някои приспособления за пробиване на отвори и поставяне на метални втулки в тях, както и за затягане на разхлабена тел, които биха могли да бъдат много полезни.

Такива са например:

за пробиване на отвор и едновременно поставяне на втулка

метални втулки - не позволяват телта да се вреже в дървесината на рамката

клещи за обтягане на тел


за затягане на разхлабена тел

Пробивач за рамки

Могат да се намерят в електронните магазини (снимките са от pchelovod.comimkershop-seip.depelikanbg.com) и в e-bay
От съществено значение е и правилното пробиване на отворите - точно по средата на рамките и на равно разстояние едни от други, за да се гарантира, че восъчната ще стои хоризонтално. Първия ред отвори трябва да е на не повече от 2-3 см от горната летвичка, за да може там където тежестта е най-голяма телта да е най-близо до рамката.
За подсигуряване на по-голяма устойчивост може да се постави тел и напречно, като в горната рамка се правят 4-5 отвора, а в долната 3-4; възможно е и вертикално успоредно разполагане на теловете.
Повече информация:

Самото монтиране на восъчни основи е показано във видеото - с прилагане на ел. ток за около 4-5 до 7 минути. От нагряването на телта восъка се разтопява и прилепва. Важно е да не се прекали с нагряването за да не среже восъчната основа.
За поставяне на восъчни основи принципно се използва шпорче - механично или електрическо. Основата се поставя върху дъска с размери равни на вътрешните размери на рамката и дебелина до 2 см. Върху нея се поставя рамката с монтирана тел. Шпорчето се прокарва върху телта, така че телта да се вреже във восъка, но да не го разкъсва. Може допълнително да се подсили на отделни места с парченца восък.
А тук - нов модел рамки, каквито поне аз виждам за първи път. Супер лесно монтиране на восъчни основи, а и весело видео:





Няма коментари: