Страници

Показателят "Влажност на меда"

Влажността на меда е основен показател за качеството и трайността му. Колкото по-нисък е процента на влажност, толкова по-качествен е меда. Оптималната влажност е 14-15%, а допустимата 18-20%. Този мед  кристализира най-бързо и има голяма гъстота.
Ниската влажност е и предпоставка за трайността на продукта при нормални условия на съхранение. На видеото по-долу е посочено как да се определя влажността на меда в домашни условия.

Видео:
Основното, което се има предвид, че колкото по висока е плътността на меда, толкова влажността е по-ниска.
Таблица за съответствие:

относително тегло
влажност
1431
16%
1417
18%
1403
20%

Грешката при този начин на определяне на влажността е 0,5%

Повече за меда: Нектарен пчелен мед (agronet.bg)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.