Страници

Методи за разпознаване на мановия мед

Разпознаването на мановия мед е от особено значение, когато става дума за преценка на зимните хранителни запаси. Зимуването на манов мед води до поява на диария у пчелите и повишаване на смътността.
Ето защо е важно да се наблюдава пашата в района на пчелина. Ако има съмнение за приток на манов мед трябва да  се направят проби чрез варова или спиртна реакция .


Варова реакция:
 
  1. Разтварят се 1:1 мед и дестилирана вода.
  2. Добавят се 2 части варова вода (Варова вода: в чист стъклен съд се разтваря 1 част негасена вар в 2 части вода. Течността, която остава след утаяване на варта = варова вода)
  3. Разтворът се загрява до кипване
РЕЗУЛТАТ: ако медът е манов, разтворът потъмнява и дава утайка.

Спиртна реакция:

  1. Разтварят се равни количества мед и дестилирана или чиста дъждовна вода
  2. Добавят се 5 пъти по-голямо количество спирт (96°)
  3. Сместа се разклаща добре
РЕЗУЛТАТ: Ако медът е манов, разтворът става мътен и се образува утайка.

По степента на мътилката и утайката се съди за количеството на мановия мед.
(Източник: Пчеларство и пчелоопрашване, издателство Земиздат, 1991, автор проф. д-р с.н. Симидчиев)

Мановият мед се центрофугира, а на семействата се дават запаси с нектарен мед или се извършва подхранване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.