снимка: Peter Hartl |
От какво зависи образуването / отделянето на нектара.
Информацията е разгледана в Агронет.бг: Образуване и отделяне на нектар от цветовете на растенията - AgroNET.bg
Основните неща, които се открояват са:
Определение:
"Нектарът е воден разтвор от захароза, фруктоза, глюкоза и в по-малки количества още редица други захари. В неговия състав влизат още декстрини, органични киселини, етерични масла, азотни и минерални съединения и др."
Въглехидратната концентрация на нектара е обикновено 75-85%, но често бива и до 50%
Пчелите предпочитат нектар с умерена концентрация на захари (50-55%), ако е много рядък или много гъст се затруднява преработката и се изразходва много енергия. Това се има предвид и при изкуственото подхранване със захарен сироп.
От какво зависи нектароотделянето:
Влияние върху нектароотделянето оказват надморската височина, географското положение, метеорологичните условия през периода на цъфтежа, от равнището на агротехниката, сортовите особености и други. Установено е, че:
- с увеличаване на надморската височина, нектаоотделянето се увеличава
- минималната темепература, при която растенията отделят нектар е 10-12°С, но най-подходяща е 16-25°С
- сухите ветрове, ниската влажност на въздуха, високите температури водят до рязко спадане на нектароотделянето
- слънчевото греене повишава нектароотделянето
- положително влияние върху нектароотделянето има торенето с калиеви и фосфорни торове,
- азотните торове оказват положително въздействие на нектароотделянето при бедни почви и при наличие на добро овлажняване, но в общия случай не са от съществено значение
- микроелементите повлияват положителено отделянето на нектар
- при много растения поливането води до увеличаване на нектароотделянето от 15% на 3 до 7 пъти повече
- различните сортове растения от един и същи вид имат различно нектароотделяне. Зависимостта е: колкото по-голяма самостерилност, толкова по-добро отделяне на нектар. Това се има предвид при създаване на нови сортове ентомофилни растения с цел повишаване на посещаемостта им от пчелите, респ. опрашването им.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.