Начало

Аз съм начинаещ пчелар и като всеки такъв имам много въпроси. Интернет и пчеларските издания и книги предлагат много информация, но често се случва да не попаднеш на точния отговор в нужния момент, или пък - знаеш че си чел нещо някъде - но къде точно...?
Ето защо реших, че е добре да се опитам да систематизирам информацията,  която откривам. И се надявам да е от полза и на други. Нямам претенции да откривам топлата вода или да давам съвети, за които не съм узряла, а да обединявам на едно място, това, което другите са се постарали да ни дадат като информация.
И в тази връзка - за всеки начинаещ пчелар още в тази уводна за мен публикация бих искала да препоръчам книгата на Д-р Първулов - "Уроци по пчеларство". Може да се намери в интернет или да се поръча от автора: http://www.nectar.hit.bg/notice_3.htm
Написана на достъпен език, тя постепенно въвежда в света на пчелите и работата, свързана с отглеждането им. Истински наръчник за младия пчелар. Второто издание е по-скъпо (12 лева), но много по-подробно.
Тук ще намерите много полезна информация за физиологията на пчелите и първите стъпки в пчеларството. Разглеждат се всички въпроси, свързани със създаването на пчелина, необходимия инвентар за работа. Описани са болестите и признаците за разпознаването им. Има изключително полезен за начинаещия пчелар календар на дейностите по месеци.
В Pcheli.net има цял раздел "млад пчелар", подреден по теми и с подробно описание на всяка, като се започне от значение на пчеларството, запознаване с пчели, кошери и инвентар и се стигне до сложни теми - като производство и придаване на майки. Пак тук има и цяла галерия от видео файлове, посветени на пчеларството и пчелите.
В агросъвети открих видео, в което макар и с првописни грешки на места се онагледяват основните средства за работа на пчелина - кошери, инструменти и др. Линк към видеото.

И още малко полезна информация за стартиращи на страниците на pchelari.com: "Обучение на начинаещи"
Тук трябва да кажа, че стартът ми в пчеларството беше спонтанен, повече на емоционална основа и без сериозна подготовка. Получих и получавам, разбира се, помощ и съвети от опитни пчелари, но без публикациите в пчеларските сайтове и печатни издания, едва ли щях да имам смелостта да работя сама.
Оказа се, че след като преодолееш стреса от това - да не сбъркаш, нещата си идват наред и работата се оказва истинско удоволствие, особено за човек, който прекарва по 8-10 часа дневно пред монитор. Възхищавам се на българските пчелари, които са се посветили с душа и сърце на този доблестен труд.

Моят профил

qrcode


Няма коментари: